Κοινή απάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου στην Τουρκία: Επιταχύνεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ
Ως έμμεση απάντηση στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας, στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του προέδρου της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τη συμφωνία της χώρας του με την Λιβύη, ερμηνεύεται η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, την Κυριακή από την Αίγυπτο, ότι Αθήνα και Κάιρο επιταχύνουν από κοινού τις διαδικασίες για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησε εκτενώς την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις, με φόντο τις κλιμακούμενες προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων. Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Σαράζ. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Σαράζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.
«Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία, όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο Νίκος Δένδιας.
Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία
Την ίδια στιγμή, από τα Χανιά όπου παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ενσωμάτωσης της Κρήτης στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προειδοποίησε την Άγκυρα πως «οι Έλληνες έχουμε τη βούληση και τη δύναμη να εγγυηθούμε την ευρωπαϊκή νομιμότητα».
Μητσοτάκης: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορο
Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από πλευράς του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το βήμα του 13ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας έμφαση στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει στο εξής το ΝΑΤΟ.
«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνέςδίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφορα την πατρίδα μας. Ουδέποτε επεδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.