ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση - Τσίπρας: Αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων

Συνταγματική αναθεώρηση - Τσίπρας: Αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων
ΙΝΤΙΜΕ/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αμήχανη και άτολμη χαρακτήρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «συρραφή σκόρπιων διατάξεων». 

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018, αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο που ξεκινά από τη θεμελιώδη παραδοχή ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη συνεδρίαση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αυτή η παραδοχή είναι και η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι αντιδράσεις στην πρωτοβουλία μας αυτή τότε, από τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, δεν είχαν να κάνουν με έναν θεσμικό καθωσπρεπισμό αλλά κυρίως υπέκρυπταν το φόβο, να χάσουν για πρώτη φορά τον έλεγχο του Συντάγματος, οι πολιτικές δυνάμεις που το μονοπώλησαν επί σαράντα χρόνια» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις δηλαδή, που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν το λαό απαθή, να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του, μετά από μακρά και γόνιμη διαδικασία διαβούλευσης, κατέθεσε την πρότασή της το Νοέμβριο του 2018.

«Η πρόταση αναθεώρησης που καταθέσαμε αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο για το Σύνταγμα και τους θεσμούς» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε:

«Ένα σχέδιο για μια Νέα Μεταπολίτευση, όπως το ονομάσαμε. Για μια Ελλάδα που αφήνει επιτέλους πίσω της τα βαρίδια του 20ου αιώνα και μπαίνει, έστω με καθυστέρηση, στο 21ο αιώνα. Ένα σχέδιο που βάζει μπροστά το λαό και τους πολίτες».

Όπως εξήγησε, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε τρεις πυλώνες:

-Εκδημοκρατισμός του πολιτεύματος.
-Διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής και των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.
-Αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, επίσης, πως όταν κατέθεσε την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απόλυτη επίγνωση ότι παίρνει ένα ρίσκο.

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα δεν είχε καν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Και φυσικά γνωρίζαμε πολύ καλά ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διασφαλίσουμε για τις προτάσεις μας την απαιτούμενη, αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, είτε στην προτείνουσα είτε στην αναθεωρητική Βουλή. Γνωρίζαμε όμως επίσης πολύ καλά πως η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως το αίτημα για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος είναι επιτακτικό, «είναι επείγον».

«Γι’ αυτό και δεν διστάσαμε. Πήραμε την απόφαση να κινήσουμε τη διαδικασία της αναθεώρησης, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και χωρίς τακτικισμούς. Με στάση υπευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στο πολιτικό σύστημα» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Το σχέδιό μας, προφανώς, δε θα υλοποιηθεί στη παρούσα αναθεώρηση. Παρόλα αυτά, δε μετανιώνουμε που ανοίξαμε αυτή τη διαδικασία. Δεν μετανιώνουμε που βάλαμε τις βάσεις της συζήτησης στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη μιας προοδευτικής αναθεώρησης του Συντάγματος και ενός συνταγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας».

Ξεκαθάρισε δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε πρωτίστως στην κοινωνία και τους πολίτες.

Ο κ. Τσίπρας, αφότου είπε πως η κυβέρνησή του κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το οποίο το κόμμα του είναι υπερήφανο, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία έκανε μια «αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων».

«Ένα μνημείο βερμπαλισμού, χωρίς άξονες και κεντρική ιδέα, χωρίς ειρμό και έρμα» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε:

«Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας του 2014 είχε μια στοιχειώδη δομή και κεντρική λογική -παρότι το κόμμα του διαφωνεί με αυτή.

«Η πρόταση του 2018 μοιάζει να είναι ένα ποτ-πουρί ποικίλων και ασύνδετων μεταξύ τους ρυθμίσεων, που φαίνεται πως ο μόνος λόγος που προτάθηκαν είναι για να συγκαλύψουν τον ένα και μοναδικό σκοπό στον οποίο η πρόταση αποβλέπει: Την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στη Παιδεία και στο περιβάλλον, με διατάξεις που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει στη Νέα Δημοκρατία τη συνταγματοποίηση του πολιτικού της προγράμματος αλλά «ώριμα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, μάλιστα, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι προτάσεις τους δυσαρέστησαν το στενό κομματικό ακροατήριο του κόμματος:

«Όπως για παράδειγμα στην πρότασή μας για το άρθρο 3, που προτείναμε έναν ήπιο εξορθολογισμό, και όχι τη ριζική διάρρηξη, των σχέσεων πολιτείας και εκκλησίας».

«Το πόσο συναινετική και συνθετική υπήρξε η πρότασή μας φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι υιοθετήσαμε ακόμα και προτάσεις που είχε κάνει το 2014 η Νέα Δημοκρατία» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε:

«Όπως την τότε πρότασή της να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στη Βουλή, πάντοτε όμως με αυξημένη πλειοψηφία, και εναλλακτικά με άμεση εκλογή από το λαό. Ή την πρότασή της για καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος. Το οξύμωρο είναι ότι σε αυτές τις δύο προτάσεις βασίζεται σχεδόν το κύριο μέρος της αντιπαράθεσης της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Και αυτό αποδεικνύει τη πολιτική ένδεια και τον καιροσκοπισμό σας, αφού όχι μόνο αρνείστε να ψηφίσετε, αλλά ξιφουλκείτε εναντίον των δικών σας προτάσεων το 2014».

Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως έπρεπε να έρθει η αριστερά με πλειοψηφία στη Βουλή για να εκκινήσει η αναθεώρηση του «κατάπτυστου», όπως το χαρακτήρισε, άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών.

«Στα προηγούμενα 40 χρόνια, όσο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν στην εξουσία, δεν είδαμε καμία σχετική πρωτοβουλία. Γιατί μια χαρά σας βόλευε η ατιμωρησία που εξασφάλιζε το άρθρο 86» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Μπορούσατε ανενόχλητοι να εναλλάσσεστε στα πάρτι που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία.».