Συνταγματική Αναθεώρηση: Στο επίκεντρο Ποινική Ευθύνη Υπουργών και Απόδημοι
Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση του.
Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η ενότητα των άρθρων που αφορά και στο άρθρο 54, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δεχθεί να συζητήσει στη βάση της πρότασης ΚΚΕ που έχει ως αναφορά την πρόταση της ΝΔ. «Όμως, έχουμε θέσει ορισμένες προϋποθέσεις και περιμένουμε την τελική διατύπωση του του άρθρου 54 για να προσδιορίσουμε την τελική μας στάση», είπε.
Για την τροποποίηση του άρθρου απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι και για την έγκριση του εφαρμοστικού νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών βρίσκεται επίσης, στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης με τη ΝΔ να απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση που ξεκαθαρίζει ότι αδικήματα, όπως αυτό της δωροδοκίας, δεν παραγράφονται.
«Δεν υπάρχει νομικό ή συνταγματικό φύλλο συκής», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και κατήγγειλε την άρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στο «κουκούλωμα» της υπόθεσης Novartis.
«Απέναντι στην διαφθορά είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου, δεν κάνουμε διάκριση καθαρών και βρώμικων, σε όλα τα κόμματα υπάρχουν έντιμοι, όποιος υπάρχει είναι εξαίρεση», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ενώ από το ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η ερμηνευτική δήλωση που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ομολογία του αντισυνταγματικού τρόπου που έστησαν τις 10 κάλπες στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis.
Την κατάργηση του άρθρου 86 ζητά το ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση ζητά να δοθούν δικαιώματα ελέγχου και στη μειοψηφία προκειμένου εμμέσως να καταργηθεί ουσιαστικά το άρθρο. Το ΜέΡΑ 25 ζητά την απαγόρευση της θέσπισης ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.