ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Reuters, ο συναγερμός στο Μαξίμου και η σχέση Βρούτση - Μηταράκη

Το Reuters, ο συναγερμός στο Μαξίμου και η σχέση Βρούτση - Μηταράκη
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ένα δημοσίευμα του Reuters ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου και να ξεκινήσει φημολογία για τη σχέση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού, Νότη Μηταράκη.

Το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου υποστήριζε πως η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει σε ιδιώτες επενδυτές οφειλές 12 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να λάβει άμεσα ρευστότητα και να διευκολύνει την ανάκτηση άλλων απαιτήσεων. Μάλιστα, το Reuters απέδιδε τις σχετικές πληροφορίες σε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Τις επόμενες ώρες στο Μαξίμου βρίσκονταν σε αναμμένα κάρβουνα και τα τηλέφωνα από κυβερνητικά στελέχη έδιναν και έπαιρναν.

Οι αντιδράσεις κάποιων υπουργών ήταν έντονες, καθώς θεωρούσαν πως το δημοσίευμα δόθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότη Μηταράκη και πως το άρθρο τον φωτογράφιζε ξεκάθαρα. Μάλιστα, αποδέκτης της σχετικής δυσφορίας για το δημοσίευμα έγινε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στελέχη να θεωρούν απαράδεκτο να υπάρχουν διαρροές από κυβερνητικό παράγοντα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος διέψευσε σε διάστημα δύο ωρών τις πληροφορίες του Reuters. Κατά πόσο η αντίδραση Βρούτση ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, με κάποιους κυβερνητικούς κύκλους να υποστηρίζουν πως ο υπουργός Εργασίας λειτούργησε κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον υφυπουργό του.

Η διάψευση από πλευράς του υπουργού Εργασίας ήταν λακωνική. «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης.

Αυτή είναι η μία εκδοχή, διότι κυκλοφόρησε και μια άλλη, που είναι σε τελείως διαφορετική από την παραπάνω γραμμή. Όπως ακούστηκε, το Μέγαρο Μαξίμου είχε ενημερωθεί για το δημοσίευμα και είχε δώσει το «πράσινο φως» στον κ. Μηταράκη να μιλήσει στο πρακτορείο για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτός ήταν ο λόγος που το Μαξίμου δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση, άρα δεν πήρε θέση και άφησε τον Βρούτση να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι πληροφορίες που υποστήριξαν πως το σχέδιο τιτλοποίησης οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία είχε συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες και είχαν γίνει κρούσεις σε funds και ξένους επενδυτικούς οίκους, ωστόσο δεν ελήφθη κάποια απόφαση και θα συνεχίζονταν οι διεργασίες για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να τιτλοποιηθεί ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών.

Πιθανόν η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση, ωστόσο το δημοσίευμα μάλλον στάθηκε αφορμή για να ξαναβγούν στην επιφάνεια πληροφορίες για κακή χημεία μεταξύ Βρούτση και Μηταράκη. Στους διαδρόμους του υπουργείου εδώ και αρκετό καιρό ακούγεται πως οι σχέσεις του υπουργού και του υφυπουργού είναι τυπικές και το κλίμα μεταξύ τους ψυχρό.

Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική. Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ, για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει.

Να σημειωθεί πως η πρώτη κόντρα των δύο ανδρών έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για το ίδιο θέμα, τη μελλοντική τιτλοποίηση χρέους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η επισήμανση που γινόταν είναι ότι πρόκειται για χρέος που αφορά μεγαλο – οφειλέτες, από 200.000 ευρώ και άνω και το οποίο σωρρευτικά, φτάνει στα 15 δισ. ευρώ. Τότε ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, ενώ ο πολιτικός του προϊστάμενος, το διέψευσε.

Μάλλον οι δύο υπουργοί έχουν μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων για το θέμα των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή το συγκεκριμένο θέμα γίνεται η αφορμή για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τους δυο υπουργούς ούτε τέθηκε ποτέ θέμα απομάκρυνσης του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο. Αντίστοιχα και ο υπουργός Εργασίας δηλώνει πως η σχέση με τον υφυπουργό ήταν και παραμένει καλή.

Βεβαίως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και μένει να αποδειχθεί αν το Μέγαρο Μαξίμου παίζει το ρόλο του «πυροσβέστη» μεταξύ των δύο ανδρών.