ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος για Σένγκεν: Δεν πρέπει να ξηλωθεί το πουλόβερ της Ευρώπης

Αβραμόπουλος για Σένγκεν: Δεν πρέπει να ξηλωθεί το πουλόβερ της Ευρώπης
Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος των “Financial Times” για επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ από τον Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει και υποστήριξε ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης” καθώς είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας την ώρα που η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμα μέλος της ΕΕ.

«Όσα γράφονται για την Σένγκεν και για αποπομπές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», ανέφερε ο επίτροπος, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση «δεν θα ξανανοίξει τη συζήτηση» για Grexit.

Ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής άφησε αιχμές κατά χωρών μελών της ΕΕ υπενθυμίζοντας ότι έχουν δεσμευθεί με την υπογραφή τους για την υποδοχή 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία έως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 277 άτομα.

«Δεν γίνεται να βάζουν υπογραφές και μετά να μην τις τηρούν, ήλθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, απειλώντας, μάλιστα ότι η ΕΕ θα «λάβει μέτρα» σε βάρος των παραβατών.
«Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο, τα κράτη πρέπει να τον ακολουθήσουν [...] Είμαστε εδώ, για να το παρακολουθούμε και να λάβουμε μέτρα αν χρειαστεί».

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι πιθανή αποδυνάμωση της Ζώνης Σένγκεν γεννά σοβαρούς κινδύνους για την Ευρώπη και τη διαδικασία ενοποίησης σημειώνοντας ότι “δεν πρέπει να αρχίσει το ξήλωμα του πουλόβερ της Ευρώπης”.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει πάντως ότι η Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο και προειδοποιεί ότι «πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν τα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία. Υπάρχουν σημειώνει «δεσμεύσεις ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από τώρα θα είναι έτοιμα».

«Αν η Ελλάδα» αναφέρει, «κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Διαφορετικά, η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία όχι μόνο να εκτεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αλλά και η τύχη της ζώνης Σένγκεν».

Ο επίτροπος Μετανάστευσης δηλώνει επίσης ότι «το να εγγυάται η Ευρώπη τα σύνορά της και συνακόλουθα τασύνορα των χωρών- μελών της, μόνο θετικό είναι», επισημαίνοντας ότι «στην Ευρώπη ισχύουν ασφαλιστικές δικλείδες που κατοχυρώνουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των κρατών- μελών της».

Εξάλλου, διαπιστώνει δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και τονίζει: «Είναι αναμφισβήτητο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία την Ευρώπη, ίσως περισσότερο από ποτέ, ειδικότερα μπροστά στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε επίσης

Απάντηση Στάινμαγερ για την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Πώς και ποιοι μεθοδεύουν την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν