ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε κόμμα και κυβέρνηση

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε κόμμα και κυβέρνηση
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Διπλό μήνυμα στους βουλευτές του έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δείξει ότι η κυβέρνησή του λειτούργησε όσο καμία άλλη στο πρόσφατο παρελθόν τις πρώτες 100 ημέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου και παράλληλα να διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τους ρυθμούς της, αντιθέτως θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς το κυβερνητικό έργο.

Οι λόγοι που ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα είναι γιατί δεν ήθελε να δείξει ότι η κυβέρνηση θα κάνει «κοιλιά» στο νομοθετικό έργο, αλλά και για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ υπουργών και βουλευτών καθώς το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται κρούσματα με υπουργούς (όχι πολλούς) που δεν σηκώνουν καν το τηλέφωνο στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Τουλάχιστον δύο είναι αυτοί που δεν απαντούν στις κλήσεις, αναφέρει βουλευτής της πλειοψηφίας. Και πιθανόν να έχει μεταφερθεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον πρωθυπουργό, ο οποίος και θέλησε -μέσω του προγραμματισμού της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα- να τους θέσει σε εγρήγορση ώστε να μην χαθεί η πολύτιμη συγκυρία που δημιούργησε θετικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεδιπλωθεί, μέχρι τα Χριστούγεννα, και σε άλλους τομείς το κυβερνητικό έργο.

«Όπως ξέρετε, τώρα συζητείται το νομοσχέδιο για το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο. Που εναρμονίζει τη νομοθεσία μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για άνοιγμα της αγοράς στην μεταφορά επιβατών και ενισχύει τη διασύνδεση και την ασφάλεια του δικτύου. Σε αυτό περιλαμβάνονται πρόσθετες ρυθμίσεις για την οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες. Επισημαίνω ποιοι καπνιστές χειροκροτούν και ποιοι δεν χειροκροτούν» σημείωσε κατά την ομιλία του προς τους βουλευτές του.

Προτεραιότητα, ασφαλώς, δίνεται στην οικονομία και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα μετά τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι το νέο Ασφαλιστικό θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας οι οποίες δικαίωσαν τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει ενώ επεσήμανε ότι η κεντρική φιλοσοφία του νέου νόμου θα πρέπει να είναι «καμία μείωση συντάξεων».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θέλει εντός του Οκτωβρίου και το αργότερο μέχρι αρχές Νοεμβρίου, να έχουν ψηφιστεί οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θα καταργούν την ατιμωρησία των προηγούμενων διατάξεων. Ένα μήνα μετά θα πρέπει να πάει στη βουλή και να έχει ψηφιστεί το νέο Φορολογικό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι μειώσεις και οι ελαφρύνσεις τις οποίες είχε εξαγγείλει το Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ, ένα μήνα πριν.

Σε αυτά εντάσσονταν οι δεσμεύσεις για:

  • Μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
  • Μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 5%.
  • Αναστολή για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
  • Έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.
  • Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό την ονομασία «Επενδύω στην Ελλάδα». Στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας η ταχύτερη αδειοδότηση επιχειρήσεων, η απλούστευση διαδικασιών που κατά τη γνώμη της κυβέρνησης θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή και θα καθιερώσουν τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη - με τις χρήσεις γης, τις ιδιοκτησίες και κάθε στοιχείο που θέλει να ξέρει κάθε υποψήφιος επενδυτής.

Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης ανήκει, ασφαλώς, και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την ψήφο των ομογενών στο τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό.