ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «γοητεία» του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη

Επιχείρηση «γοητεία» του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη

Σήμερα αναχωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη Νέα Υόρκη, παίρνοντας στις βαλίτσες του  αρκετή από τη... λάμψη της «Νέας Ελλάδας» που θέλει να αναδείξει κατά τις επαφές του πέραν του Ατλαντικού, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών. 

Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης προσβλέπει στο δολάριο των Ελλήνων και Αμερικανών, τους οποίους θέλει να πείσει πως η χώρα που ήξεραν τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι η ίδια με τη σημερινή και, μάλιστα, σε διάστημα ολίγων μόνο μηνών.

Το πολιτικό διακύβευμα πέραν των οικονομικών προσδοκιών για τον κ. Μητσοτάκη είναι να διαλύσει το μύθο σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εμφανιζόταν ως ο καλός μεταρρυθμιστής της Ελλάδας, κόντρα στους Ευρωπαίους και τη Γερμανία. Θέλει να δείξει ότι ο πραγματικός μεταρρυθμιστής είναι ο ίδιος και όχι ο προηγούμενος πρωθυπουργός και αυτό αναδεικνύοντας σε όλους τους συνομιλητές του ότι εκείνο που έχει αλλάξει κυρίως στην Ελλάδα, είναι ο τρόπος αντίληψης των πραγμάτων καθώς δεν υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις και αγκυλώσεις που προκαλούν προσχώματα στις επενδύσεις και την προσέλκυση κεφαλαίων.

Πώς θα πείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επενδύσεις

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με Έλληνες ομογενείς πέραν των πολιτικών συναντήσεων του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντ. Τράμπ, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν και τους ηγέτες των Βαλκανίων με πρώτο τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ καθώς και τους ομολόγους του της Αυστραλίας και της Ινδίας. Σημαντική θα είναι η συνάντηση που θα έχει για επενδύσεις εκατομμυρίων με στελέχη της Goldman Sachs.

Προς αυτό τον σκοπό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρηματολογήσει με βάση το ότι μέσα σε δύο μήνες «ξεκλείδωσαν» οι διαδικασίες για την επένδυση του Ελληνικού, αλλάζει ο επενδυτικός νόμος, ψηφίστηκαν φορολογικές μειώσεις και άλλαξε ριζικά ο τρόπος που η νέα κυβέρνηση προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα έχει ιδιαίτερη συνομιλία σε ό,τι αφορά γενικά την εικόνα της Ελλάδας, κάνοντας σαφείς στον κ. Τραμπ τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ κομβικό σημείο της συνάντησης θα είναι η περαιτέρω επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις στη Σούδα της Κρήτης.

Το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον

Πέραν των οικονομικών και πολιτικών στόχων, μεγάλο ενδιαφέρον σημειώνεται ήδη από τώρα για τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο. Μια συνάντηση που γίνεται στη σκιά των αυξημένων προσφυγικών ροών στα παράλια της Μυτιλήνης, αλλά και την προκλητικότητα των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Για το λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έχει συντονιστεί πλήρως με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για από κοινού αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εξηγήσει στον κ. Ερντογάν ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να μην προκαλούνται εντάσεις και θα υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη, αρκεί η γειτονική μας χώρα να επιδείξει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

• Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

• Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.

• Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

• Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

• Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Διμερείς συναντήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων ηγετών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (24/9), τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (25/9), τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον (24/9) και της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι (26/9).

O κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Έντι Ράμα (23/9) και τον Ζόραν Ζάεφ (24/9), καθώς επίσης με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούσιτς (23/9), τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι (23/9) και την Πρόεδρο της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι (24/9).

Είναι επίσης προγραμματισμένες διμερείς επαφές του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Μαρκέζ (23/9), τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς (23/9) και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν (24/9).

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων. Στις 26/9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.