ΔΕΘ 2019: Τα μηνύματα Μητσοτάκη και οι κρίσιμες συναντήσεις με Ερντογάν – Ζαεφ
Με «γεμάτες τις μπαταρίες» έφυγε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, καθώς, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, η τριήμερη παραμονή του στη βόρεια Ελλάδα τον γέμισε αισιοδοξία.
Όπως σημειώνουν, εκείνο που αποκόμισε από όλες τις συζητήσεις και τις επαφές του είναι πως ενωμένη, η χώρα μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο.
Είναι ξεκάθαρο από όσα ελέχθησαν στη ΔΕΘ ότι οι επιχειρηματίες ζητούν εξωστρέφεια, κάτι που ο πρωθυπουργός πήρε μαζί του ως διαπίστωση και ως πολύτιμο στοιχείο για τις περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησής του.
Ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται ικανοποιημένος από την παρουσία των υπουργών και της κυβέρνησης του στη Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι δεν συνέβη κάτι που να διαταράξει την εικόνα της κυβέρνησης, ενώ δεν σημειώθηκε και η παραμικρή εσωκυβερνητική ή εσωκομματική αντιπαράθεση σε σχέση με τα όσα υποστήριξε στις ομιλίες του.
Ακόμη και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν οι αναμένομενες, οι καθιερωμένες και μετρημένες, λένε συνεργάτες του, που προσθέτουν με νόημα ότι το μήνυμα που ήθελε να στείλει το έστειλε. Θέλησε, δηλαδή, να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι αφήνει πίσω του τη μιζέρια που απέπνεε η χώρα το προηγούμενο διάστημα και να γυρίσει σελίδα, διορθώνοντας, παράλληλα, τις οικονομικές αδικίες που είχε υποστεί ο μέσος Έλληνας πολίτης τα δύο τελευταία χρόνια. Για αυτό και έθεσε ως κορυφαία πολιτική του επιλογή την «ανάπτυξη για όλους».
Καρφάκια σε Τσίπρα - Καμμένο
Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να οξύνει τους τόνους με τον Αλέξη Τσίπρα και κράτησε χαμηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να ρίξει μερικά «καρφάκια» όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει για την αντιπολιτευτική του τακτική την επόμενη εβδομάδα. Δίνει, όμως, την εντύπωση πως δεν έχει χωνέψει ακόμη ότι έγιναν εκλογές και ενοχλούνται όταν δεν κάνουμε κωλοτούμπες, γιατί κρίνουν εξ' ιδίων τα αλλότρια», είπε ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δύο άλλα πρόσωπα που είχαν βρεθεί λίγο πριν τις εκλογές στην επικαιρότητα: τους κ. Καμμένο και Πετσίτη.
Εξεταστικές επιτροπές: Ναι μεν, αλλά…
Αυτό που, επίσης, κρατούν συνεργάτες του από την τριήμερη παρουσία του κ. Μητσοτάκη είναι πως δείχνει ότι δεν θέλει να εμφανιστεί «εκδικητικός» σε ό,τι αφορά στην προηγούμενη περίοδο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις του οι εξεταστικές. Λίγο μετά, βέβαια, το άφησε ανοιχτό λέγοντας πως ειναι θέμα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης.
Οι αναφορές έγιναν κυρίως για την υπόθεση της Novartis, καθώς και για το θέμα της ΔΕΗ και για το πώς έφτασε σε οριακό σημείο η εταιρεία παρά τα «καμπανάκια» που χτύπησαν ορισμένοι.
Βέβαια, μένει να φανεί ο τρόπος με τον οποίο θα υποδεχτούν τα στελέχη της ΝΔ την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε εξεταστικές επιτροπές, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν να δουν σε εξεταστικές επιτροπές τους κ.κ. Βαρουφάκη, Πολάκη και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξήγησαν, με νόημα, ότι εκείνο που θέλει να δείξει ο πρωθυπουργός και το οποίο θέλει να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης με την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι οι θετικές αλλαγές στο εισόδημα των μικρομεσαίων που -κατά το Μαξίμου- ήταν στο στόχαστρο της προηγούμενης κυβέρνησης.
Και την ίδια ώρα, να καταφέρει να μπει μπροστά η μηχανή των επενδύσεων, εξού και η παρουσίαση των νέων φορολογικών και οικονομικών κινήτρων.
Ηχηρό μήνυμα σε Ερντογάν και συνάντηση με Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, με το στοίχημα της ανάπτυξης θέλει να πετύχει και τη μείωση της όξυνσης στα διεθνή θέματα της χώρας.
Όχι μόνο όμως με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Ζόραν Ζάεφ.
Και τους δύο θα συναντήσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο περιθώρειο των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου.
«Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Έχω θέσει το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις μου, είναι ευρωπαϊκό θέμα. Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το προσφυγικό. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους για το προσφυγικό. Η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, αναμένεται να κρούσει ακόμα πιο ηχηρά το «καμπανάκι» πρός τον πρόεδρο Ερντογάν μετά και από τις τελευταίες ανακοινώσεις περί τουρκικού προξενείου στην Αμμόχωστο.
Συνάντηση και με Ντόναλντ Τραμπ
Στο περιθώριο της Γ.Σ του ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ καθώς όπως αναφέρουν συνεργάτες του, οι διπλωματικές υπηρεσίες των δυο γραφείων (Λευκού Οίκου και μεγάρου Μαξίμου) αναζητούν τις κατάλληλες ημερομηνίες για τη συνάντηση των δύο.
Επομένως, ο επόμενος κομβικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στον οποίο θα θέσει το πλαίσιο της νέας εικόνας που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.