Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός: Οι συναντήσεις, τα περίπτερα και μία... αιχμή
Με συναντήσεις, συσκέψεις και περιηγήσεις στα περίπτερα ξεκίνησε την περιοδεία του στην 84η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αποστολή του CNN Greece στη Θεσσαλονίκη: Βαγγέλης Γιακουμής
Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΘ-ΧΕLEXPO Τάσο Τζήκα, τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου τον υποδέχτηκαν ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε επίδειξη ανδρών των ειδικών δυνάμεων του στρατού, οι οποίοι έκαναν άσκηση με σχοινιά.
Φωτογραφία: ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο περίπτερο της Πυροσβεστικής, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τους πυροσβέστες για την τιτάνια προσπάθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών του καλοκαιριού και εξήρε την συμβολή του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το περίπτερο της ομάδας του Ηρακλή. Η περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ συνεχίζεται επισκεπτόμενος και άλλα περίπτερα της έκθεσης, ενώ σε λίγη ώρα θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Ινδίας που είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης.
Φωτογραφία: ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη διοίκηση και εκπροσώπους εργαζομένων της ΔΕΘ-HELEXPO.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν έξω από τα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΘ-HELEXPO ο πρόεδρος της Τάσος Τζήκας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ τον περίμενε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τον οποίο ο πρωθυπουργός έσπευσε να χαιρετίσει.
Φωτογραφία: ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ
Αμέσως μετά προχώρησε στη αίθουσα συσκέψεων και άρχισε η συνάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στην Θεσσαλονίκη το γεγονός ότι υπάρχουν 170 στρέμματα μέσα στην καρδιά της πόλης τα οποία, μέσα από ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης, στην κατεύθυνση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της διαμόρφωσης χώρων πρασίνου, θα αποτελούν ολοένα και περισσότερο σημείο αναφοράς για την κοινωνική, επιχειρηματική και αθλητική ζωή της πόλης.
Στόχος είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης να γίνει μία από τις καλύτερες εκθέσεις στον κόσμο.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη στήριξή του στη Διεθνή Έκθεση και στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας κυβέρνησης που αφορούν στην αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΘ και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, γεγονός που θα τονώσει ακόμη περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΔΕΘ έναντι των ανταγωνιστών της.
Γραβάτα με… αιχμές
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος του έδωσε ως δώρο μία γραβάτα με το λογότυπο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε με... καρφιά:
«Είναι πολύ όμορφη και επειδή εμείς φοράμε γραβάτες είναι ένα δώρο για το οποίο, είμαι σίγουρος, ότι εάν το χάριζες σε άλλους, δεν θα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα. Οπότε σε ευχαριστώ πάρα πολύ».
Νωρίς το βράδυ αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού, με επίκεντρο τις κυβερνητικές δεσμεύσεις που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες -και όχι στο βάθος της τετραετίας- όπως αναφέρουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου που εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο η έκθεση καθίσταται από εδώ και πέρα φόρουμ λογοδοσίας αντί για παροχολογίας.
Οι τέσσερις άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους πολίτες να αξιολογήσουν οι ίδιοι αν εφαρμόστηκαν στην επόμενη ΔΕΘ σε ένα χρόνο από σήμερα όσα θα ανακοινώσει.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα σημερινά εγκαίνια αναμένεται να αναφερθεί σε τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη:
- Φορολογία και φορολογική πολιτική. Στο επίκεντρο των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης βρίσκονται οι μειώσεις των φόρων - ήδη έγιναν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (ΕΝΦΙΑ)- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στη σημασία της ελάφρυνσης των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα ώστε να επέλθει «ανόρθωση της μεσαίας τάξης και στήριξη των πλέον αδύναμων στρωμάτων».
- Επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχει ήδη επιτευχθεί (Ελληνικό, Cosco, Ελλ. Χρυσός) και «θα αναπτύξει το συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και τόνωσης των επενδύσεων στο εσωτερικό».
- Εργασιακές σχέσεις. Ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει απόψε την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξή της πλήρους απασχόλησης και βέβαια τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
- Ψηφιακό κράτος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει σχετικά με αυτόν τον πυλώνα ότι "το κράτος παύει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης αντί να την εμποδίζει μέσω της γραφειοκρατίας".
Επίσης, ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα αποτελέσει η παρουσίαση των έργων που σκοπεύει να υλοποιήσει κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.