Νέος νόμος "φρενάρει" τον έλεγχο πόθεν έσχες βουλευτών
Με το νέο νόμο οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης περίπου 200.000 υπόχρεων, καθιστούν σχεδόν αδύνατο το έργο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που στεγάζεται στον 4ο όροφο του κτιρίου Αρβανίτη, επί της Βασιλίσσης Σοφίας.
Πέραν του τεράστιου όγκου των δηλώσεων που από φέτος θα υποδέχεται η Επιτροπή, τα μέλη της έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον πρόβλημα, αυτό της ανανέωσης της σύμβασης έργου με τους ορκωτούς λογιστές που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων όσοι ορίζει ο νόμος.
Την ίδια ώρα, στα συρτάρια των περισσοτέρων βουλευτών βρίσκονται οι εκλογικές δαπάνες, όχι μόνο της αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου, αλλά και του περασμένου Ιανουαρίου, αφού καμία υπηρεσία δεν παραλάμβανε τις αποδείξεις και τα παραστατικά που είναι υποχρεωμένοι βάσει του νόμου να κρατούν.
Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι πως βουλευτής της συμπολίτευσης που εκλέγεται στην περιφέρεια έλεγε προ ημερών στους διαδρόμους της Βουλής πως «ούτε ξέρω που έχω τις αποδείξεις και τα παραστατικά για τις περασμένες εκλογές του Ιανουαρίου» και πως παρά τις οχλήσεις του προς κάθε αρμόδιο και όλους τους προηγούμενους μήνες για το θέμα αυτό, καμία απάντηση δεν είχε λάβει.
Έντονη κριτική στη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Στη Βουλή, όλοι "δείχνουν" προς την τέως Πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κριτική που της γίνεται είναι ότι αφενός δεν ανανέωσε τη σύμβαση με τους ορκωτούς λογιστές που είχαν αναλάβει με απόφαση που αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια στις 7 Μαΐου 2014 να ελέγξουν τα οικονομικά κομμάτων και βουλευτών για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) αλλά και των δαπανών κομμάτων και υποψηφίων στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 και αφετέρου γιατί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες έγινε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, δηλαδή 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και περίπου 2 μήνες πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό της Νίκο Βούτση.
«Όλο το βάρος πέφτει τώρα στον Γιώργο Βαρεμένο που πρέπει να «τρέξει» για να καλύψει κι όσα δεν έγιναν επί ημερών Κωνσταντοπούλου», είναι η φράση που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής.
Εγκαίρως ο Νικήτας Κακλαμάνης που συμμετέχει με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Βουλής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή είχε αποστείλει δύο επιστολές προς την τέως Πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δημοσιεύει το CNN Greece, ζητώντας να συγκροτηθεί άμεσα σε Σώμα, χωρίς ωστόσο, ανταπόκριση.
Την περίοδο εκείνη οι αποκαλύψεις για την περιουσιακή κατάσταση του Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά και τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν γύρω από την περίφημη «λίστα Νικολούδη», καθιστούσαν επιτακτική τη συγκρότηση και σύγκληση της Επιτροπής, αναφέρει στις δύο επιστολές του, αλλά στη Βουλή ως φαίνεται κώφευαν.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία ήταν πρόεδρος της επιτροπής πόθεν έσχες επί ημερών Προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου με δηλώσεις της στο CNN Greece αποδίδει την καθυστέρηση στη συγκρότηση και σύγκληση της επιτροπής, στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του Δημοσίου, καθώς η πλήρωση της τελευταίας θέσης των εξωκοινοβουλευτικών μελών της έγινε στις 27 Μαΐου 2015.
Η ανανέωση της σύμβασης με τους ορκωτούς λογιστές που καλούνται να ελέγξουν τον μεγάλο όγκο των πόθεν έσχες τέθηκε στο τραπέζι της συνεδρίασης της επιτροπής την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο της Γιώργο Βαρεμένο να δηλώνει πως γίνεται κάθε δυνατή ενέργεια για τη σύναψη νέας συμφωνίας.
Το έργο που αναλαμβάνουν είναι ο έλεγχος του οικονομικού έτους 2014 (χρήση 2013), ενώ την ίδια ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής συγκεντρώνουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014).