ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Δεν υπήρξε συναίνεση της αντιπολίτευσης στο διορισμό τη του Ιωσήφ Τσαλαγανίδη στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου και του Βασιλείου Πλιώτα στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι τους δύο δικαστές ως «προσωπικότητες του δικαστικού σώματος με ξεχωριστή, καταγεγραμμένη πορεία» Ωστόσο, κατηγορεί τη ΝΔ ότι «από την πρώτη στιγμή που εκκίνησε η διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως όριζε το Σύνταγμα και ο νόμος, έδειξε ποια είναι η αντίληψή της για το θεσμό, με την απόρριψη της πρότασης για συναινετική επιλογή προσώπων. Θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να γίνεται έρμαιο στην αρένα των πολιτικών αντιπαραθέσεων.»

Η Κουμουνδούρου προσθέτει ότι: «Η απουσία της πλειοψηφίας των δικαστών, που προτάθηκαν από την ίδια τη Ν.Δ. κατά τη διαδικασία ακρόασης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επιβεβαίωσε τη στάση απαξίωσης και έμμεσου πολιτικού “χρωματισμού” δικαστικών προσώπων. Ο τρόπος με τον οποίον ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία ορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκυμονεί τον κίνδυνο διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης.»

Το ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ προβάλλει μια συνολική διαφωνία στον τρόπο ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ο Περισσός αναφέρει ότι: «Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα, που στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση κατέθεσε πρόταση, έτσι ώστε να αλλάξει το σημερινό νομικό πλαίσιο και η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να μη διορίζεται με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απ' την εκάστοτε κυβέρνηση. Η επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, απ' την κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζεται πάνω σε αυτό το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς, η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων να διορίζεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι: «Αυτό το καθεστώς έχει την αποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, συνεπώς το όποιο ενδιαφέρον τους για την "ανεξαρτησία της δικαιοσύνης" είναι πέρα για πέρα υποκριτικό.»

Από τη μεριά της, η Ελληνική Λύση κατηγορεί την κυβέρνησης ότι παραβίασε τη διάκριση των εξουσιών.