ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκεχειρία στον ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική κάλυψη Τσίπρα σε Σκουρλέτη

Εκεχειρία στον ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική κάλυψη Τσίπρα σε Σκουρλέτη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Η νηνεμία μεταξύ δύο καταιγίδων ή μια πραγματικά νέα αρχή;

Ο χρόνος θα δείξει τι ακριβώς σημαίνει για το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ η χτεσινή τετραμερής συνάντηση στην Κουμουνδούρου των Τσίπρα, Σκουρλέτη, Χαρίτση και Καλογήρου. Όποια και αν είναι η κατάληξη όμως, το σίγουρο είναι ότι χτες συνάφθηκε εσωκομματική εκεχειρία στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει πολιτική κάλυψη στον Πάνο Σκουρλέτη.

Το ιστορικό

Μετά τις συνέχεις διαρροές εναντίον του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και την αντεπίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Σκουρλέτης, η κατάσταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εξαιρετικά τεταμένη. Πέρα από τα συνεχή δημοσιεύματα περί εσωκομματικής κρίσης, η σύγκρουση φάνηκε να περνάει πια στη βάση του κόμματος με τοποθετήσεις του τύπου «ή με τον Αλέξη ή εναντίον του». Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση ανοίγματος οδηγούσε στο αντίθετο, δηλαδή στην εσωστρέφεια.

Τι ελέχθη στη σύσκεψη

Η πρώτη είδηση της χτεσινής σύσκεψης βγήκε από τη σύνθεσή της. Η συμμετοχή των Αλέξη Χαρίτση και Μιχάλη Καλογήρου κατέστησε σαφές ότι τα δύο στελέχη της νεότερης γενιάς θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ». Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτοί οι δύο νέοι πολιτικοί θα σταθούν στο νέο (υψηλότερο) επίπεδο όπου οι απαιτήσεις είναι μεγάλες.

Στην έναρξη της σύσκεψης ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το ζήτημα των διαρροών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εκστρατεία υπονόμευσής του. Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για τα δημοσιεύματα και διαβεβαίωσε τον κ. Σκουρλέτη ότι «θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα». Η πολιτική κάλυψη του προέδρου στον γραμματέα έγινε και δημόσια, αφού μετά τη σύσκεψη πηγές της Κουμουνδούρου στηλίτευσαν τα «δημοσιεύματα για δήθεν αντιπαράθεση, διαφωνίες και κρίση στην ηγεσία του κόμματος».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ανανεωμένος και χαλαρός μετά τις οικογενειακές διακοπές στην Ισπανία. Διακοπές τις οποίες επέλεξε να κάνει ινκόγκνιτο, αλλά τελικά τον αναγνώριζαν και τον χαιρέταγαν οι Ισπανοί παραθεριστές στην περιοχή της Βαλένθια, επαληθεύονταν την ορθότητα της έκφρασης «παγκόσμιο χωριό».

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα που βγήκε από τη χτεσινή σύσκεψη είναι το εξής:

  • Την Τρίτη 27/8 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Εντός τη επόμενης βδομάδας, θα συγκληθεί το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας.
  • Τέλη Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μέσα στον Σεπτέμβρη θα συγκροτηθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή και των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία επισήμως «θα εκκινήσει άμεσα η διαδικασία εγγραφής νέων μελών. Ατύπως θα είναι το καθοδηγητικό όργανο του νέου ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μετά τη συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης θα ξεκινήσει ένας μεγάλος κύκλος «συνελεύσεων μελών και φίλων» του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, σε αρκετές από τις οποίες θα συμμετάσχει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
  • Το (επαν)ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα διεξαχθεί είτε τον Δεκέμβριο είτε (το πιο πιθανό) στις αρχές του 2020.

Η εκλογή από τη βάση

Το «ταμείο» του κύκλου της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, μάλλον βρίσκει κερδισμένους τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Πάνο Σκουρλέτη. Ο μεν κ. Τσίπρας κατάφερε να μετατοπίσει τον άξονα της εσωκομματικής συζήτησης στην (κεντροαριστερή) κατεύθυνση που επιθυμούσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν τίθεται θέμα από κανέναν για τη διάχυση των εκλεγμένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης, διάχυση που ενισχύει de facto τους κεντροαριστερούς συμμάχους. Ο δε κ. Σκουρλέτης έδειξε τα ισχυρά ερείσματά του στα ΜΜΕ ενώ στη διαμάχη κέρδισε την υποστήριξη της πλειονότητας των αριστερογενών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφαλώς το κλίμα θα πυροδοτηθεί εκ νέου αν τεθεί θέμα εκλογής προέδρου από τη βάση. Ωστόσο, οι προσεκτικοί παρατηρητές έχουν σημειώσει ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει θέσει μέχρι στιγμής τέτοιο ζήτημα. Την εκλογή από τη βάση τη ζητάνε ορισμένα στελέχη που εμφανίζονται να μιλάνε «στο όνομα του προέδρου» και άλλοι που σπεύδουν να προσφέρουν τις «καλές υπηρεσίες τους». Το επόμενο διάστημα θα διαπιστώσουμε αν το θέμα είναι όντως υπαρκτό ή χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί στο εσωκομματικό παίγνιο.