ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «μαύροι κύκνοι» βάζουν… τρικλοποδιά στα σχέδια Μητσοτάκη

Οι «μαύροι κύκνοι» βάζουν… τρικλοποδιά στα σχέδια Μητσοτάκη
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η θεωρία του «Μαύρου Κύκνου» είναι γνωστή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Είναι τα απρόβλεπτα γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν γενικευμένη οικονομική κρίση

Δυστυχώς για την ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα φάση οι «μαύροι κύκλοι» που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι λίγοι. Ο πρώτος «ακούει» στο όνομα Ιταλία, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στη χώρα και προκαλεί ανησυχίες στους παροικούντες στην ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ, για τον αντίκτυπο που θα μπορεί να έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Ήδη στις αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας επικρατεί νευρικότητα, ενώ και τα χρηματιστήρια ακολουθούν πτωτική πορεία. Σημειώνεται πως σημαντικές απώλειες έχει καταγράψει στις συνεδριάσεις του Αυγούστου και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων.

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και τον αντίκτυπο που θα έχει τους επόμενους μήνες στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Και βεβαίως ο άλλος «πονοκέφαλος» ακούει στο όνομα Brexit, καθώς πια ο συνομιλητής είναι ο απρόβλεπτος Μπόρις Τζόνσον. Η ύφεση χτυπά απειλητικά την… πόρτα της Γηραιάς Ηπείρου και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για νέα οικονομική κρίση.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χτύπησε καμπανάκι και ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης για να προλάβει δυσμενείς εξελίξεις. Οι ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πως για να προστατεύσουν την οικονομία της Ε.Ε. θα χρειαστεί να λάβουν μέτρα που θα έχουν πολιτικό αντίκτυπο στα κράτη-μέλη και θα δημιουργήσουν για ακόμη μια φορά κύμα αμφισβήτησης για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εν μέσω αυτού του κλίματος ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τις διεθνείς επαφές του, με στόχο να πείσει τους εταίρους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και για το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη δεν βοηθούν την Αθήνα, καθώς οι Eυρωπαίοι θέλουν την τήρηση των συμφωνηθέντων και να μην ξαναβγεί στο προσκήνιο το ελληνικό ζήτημα. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν βλέπουν με καλό μάτι την πολιτική πόλωση που έχει επιστρέψει στη χώρα μας μετά τις εκλογές.

Βεβαίως το… μαχαίρι και το πεπόνι το έχει η Γερμανία, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει καμία δέσμευση από την πλευρά της Ανγκελα Μέρκελ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι στο μενού της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά δεν φαίνεται πως η Μέρκελ θα συμφωνήσει να ανοίξει τώρα η σχετική συζήτηση.

Την ίδια γραμμή απέναντι στη χώρα θα ακολουθήσουν και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που θα επισκεφτεί τη χώρα μας στις 23 Σεπτεμβρίου. Αυτό που θα ζητήσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει, αλλά και να σεβαστεί τους στόχους τόσο το 2019, όσο και το 2020 όταν θα καταθέσει το σχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο στην Κομισιόν.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα αναφερθεί στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και στην πορεία της ανάκαμψης της χώρας που δεν θα πρέπει να μπει σε δοκιμασία. Και φυσικά θα μείνει μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις, για τις οποίες θα αφήσει να τοποθετηθεί η διάδοχός του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Γενικότερα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αναμένουν τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις διμερείς επαφές του αλλά και τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ και στη συνέχεια θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Στο Εuro Working Group στις αρχές Σεπτεμβρίου και στο Eurogroup στις 14 του ίδιου μήνα η ελληνική πλευρά θα διαπιστώσει πώς θα κινηθούν οι εταίροι. Στις 23 Σεπτεμβρίου οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα για τη νέα μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στο πλαίσιο της οποίας θα τεθούν όλα αυτά τα θέματα και βεβαίως το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη οι Ευρωπαίοι κρατούν μικρό καλάθι για το 4% που έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση λόγω του εύθραυστου επενδυτικού και χρηματοπιστωτικού κλίματος στην Ευρώπη.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως το διεθνές κλίμα θα είναι καταλύτης για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους. Αν ενταθούν οι ανησυχίες για εκδήλωση παγκόσμιας ύφεσης και η Ευρωζώνη μπει σε νέες περιπέτειες, τα περιθώρια για διεκδικήσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης θα είναι περιορισμένα.