ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκρίνια και εσωκομματική μουρμούρα στο ΚΙΝΑΛ

Γκρίνια και εσωκομματική μουρμούρα στο ΚΙΝΑΛ
EUROKINISSI

Σε διλήμματα και εσωκομματικές εντάσεις εισέρχεται δείχνει να εισέρχεται το ΚΙΝΑΛ λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το εκλογικό ποσοστό του 8,1% που κατάφερε να κερδίσει η Φώφη Γεννηματά, υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω της πίεσης που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, δίνει προσωρινά μια ανακούφιση αλλά δεν δημιουργεί συνθήκες πολιτικής και εσωκομματικής ειρήνης. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις ορισμένων στελεχών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρξει διαφορετική γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.

Η φράση που ανάφερε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η κ. Φώφη Γεννηματά ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια» ήταν και το θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις σε ορισμένα στελέχη καθώς την εξέλαβαν ως ένα βήμα πιο κοντά προς τη Νέα Δημοκρατία.

Για αυτό και ο μέχρι χθες γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ κ. Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος δεν εξελέγη στη Β’ Πειραιά, διαχώρισε τη θέση του. «Η διάσταση απόψεων και προσεγγίσεων για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβει η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Η κ Γεννηματά όπως έχει κάθε δικαίωμα σκοπεύει να δρομολογήσει αλλαγές στην κομματική διάρθρωση, με τις οποίες εγώ δεν συμφωνώ. Την ευχαρίστησα για τη συνεργασία. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι θα συνεχίσω να παλεύω για ένα προοδευτικό και ριζοσπαστικό Κίνημα και για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι σε ετοιμότητα να προστατεύσει την κοινωνία ,τις κατακτήσεις της και κυρίως το κοινωνικό κράτος. Πιστεύω ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και το Κίνημα πρέπει να είναι μπροστά με καθαρές και όχι αμφίσημες απόψεις. Την κριτική μου σε πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν το ΚΙΝΑΛ να χάσει την ηγεμονία του προοδευτικού χώρου θα την ασκήσω στα όργανα του κόμματος», ήταν η δήλωση του κ. Μαλέλη.

Εκπτώσεις στις αρχές μου και στις ιδέες μου δεν κάνω. Θέσεις τις οποίες δεν πιστεύω και δεν μπορώ να υπηρετήσω». Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ένας ακόμη πρώην βουλευτής που δεν εξελέγη γιατί το ΚΙΝΑΛ έχασε την έδρα. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Δημ. Κρεμαστινό που και αυτός «ερωτοτροπεί» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως για τους δικούς του λόγους αλλά πλέον και ο ίδιος ασκεί κριτική προς την ηγεσία.

Σε αναζήτηση πυξίδας

Η αλήθεια είναι ότι στο ΚΙΝΑΛ αργά ή γρήγορα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν παρόμοια φαινόμενα μέχρι να αποφασίσουν την στρατηγική τους ως κόμμα αντιπολίτευσης. Το μεγάλο μερίδιο που καταλαμβάνει πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας, λογικά δεν θα πρέπει να αφήνει ασυγκίνητη την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ καθώς η διαφορά είναι μεγάλη και δεν καλύπτεται εύκολα.

Ο κ. Τσίπρας δικαίως αισθάνεται ως ο απόλυτος κυρίαρχος της κεντροαριστεράς και για αυτό το λόγο μπορεί και υποστηρίζει πως δεν αμφισβητείται η ηγεμονία του.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συγκαλεί για σήμερα το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος αλλά και την Κ.Ε για να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ήδη στις τάξεις των στελεχών αρχίζει να υφίσταται γκρίνια. Ήδη υπάρχουν ορισμένα στελέχη , υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν και επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγεσία γιατί θεωρούν και υποστηρίζουν ότι η «γραμμή» που έδιναν σε τοπικά στελέχη περιοχών να ψηφίσουν άλλους υποψήφιους και όχι τους ίδιους με την δικαιολογία ότι προέρχονται από άλλο κόμμα και έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί οι άνθρωποι πλέον θεωρούν ότι έχουν απελευθερωθεί πολιτικά και είναι ελεύθεροι από εδώ και πέρα να κάνουν ότι θέλουν. «Δεν μας δεσμεύει κανείς» υποστηρίζουν και κάποιοι άλλοι ότι «βγάλαμε την υποχρέωση και με το παραπάνω».

Στελέχη της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ ανησυχούν φοβούμενοι μην τυχόν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό ενταθούν και δοθεί λανθασμένη εικόνα στην κοινωνία. Άλλοι δηλαδή να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει το ΚΙΝΑΛ να τα βρει πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που θα χώριζε το κόμμα στα δύο και θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα που θα επηρέαζε ενδεχομένως την εκλογική του έκταση και την επιρροή του στην κοινωνία. Κάτι τέτοιο θα ήταν οδυνηρό και για αυτό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα καταβάλει προσπάθειες για να μην αντιμετωπίσει διαλυτικά φαινόμενα και συρρικνωθεί περεταίρω το κόμμα της.