ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλες οι παροχές Τσίπρα: 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια

Όλες οι παροχές Τσίπρα: 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια
EUROKINISSI

«Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε σαφή πορεία ανάκαμψης. Η οικονομία έχει επιστρέψει για τρίτη συνεχή χρονιά σε ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο, παρουσιάζοντας, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το νέο πακέτο παροχών μόνιμου χαρακτήρα. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, επίδομα στους συνταξιούχους, κατάργηση ή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και «πάγωμα» της μείωσης του αφορολόγητου, εξήγγειλε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε αρχικά για την έξοδο από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια σκληρής προσαρμογής, την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την εξασφάλιση της φτηνότερης πρόσβασης στις αγορές χρήματος από ποτέ, όπως είπε, αλλά και για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την υπέρβαση, όχι μόνο την επίτευξη, των ετήσιων στόχων.

«Ωστόσο», είπε, «υπάρχει ακόμα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος και δεν έχει ακόμα αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας στην καθημερινότητα του». Για να υπογραμμίσει ότι: «τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους».

Κατηγόρησε, δε, την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια» και «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της παρένθεσης», για να τονίσει πως «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας».

Το πακέτο αυτό, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί με το οικονομικό επιτελείο, χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε.

Τα μέτρα για το 2019:

  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.

  • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.

  • Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ ως εξής: Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ αυτή θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης. Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%, από 601-1000 ευρώ στο 50%. Και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης.

Ερωτώμενος για τα αναδρομικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «πρέπει να έχουμε δικαστικές αποφάσεις για να πράξουμε αυτό που θα ορίσει ο νόμος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω».

Τα μέτρα για το 2020:

Για το 2020, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από το χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά σε:

  • Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης. Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.

  • Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%. Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%

  • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.
  • Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ' οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
  • Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών. Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.
  • Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%. Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.
  • Συνεταιρισμένοι αγρότες. Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.
  • Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών. Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.
  • Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων. Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Πάνω από 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για οικονομική ασφυξία και παρένθεση

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης». Είπε πως εκείνο «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία».

Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται για 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές. Εξήγησε ότι από αυτό το απόθεμα ρευστότητας τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο ‘μαξιλάρι' ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.

Διαβεβαίωσε ότι «αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά αλλά δε θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, εξοικονόμηση εκατομμυρίων απ' τους τόκους

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους».

«Διασφάλιση οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση»

Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., συνέχισε, θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου «θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022». «Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%». Αλλά, τόνισε, «την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ' έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.

«Με δυο λόγια δηλαδή», εξήγησε, «θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ».

«Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς».

Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ‘20, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολόγητου

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε, «προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022».

«Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά», πρόσθεσε.

Με δυο λόγια, τόνισε ο πρωθυπουργός, «διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης αρχής γενομένης από το ‘19 αλλά και για τα επόμενα χρόνια». Παρουσιάζοντας το πακέτο που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο, ανέφερε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε.

Δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020

«Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι το σχέδιο τους είναι για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι σαν να προσπαθεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες όταν μιλάει για το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου.

«Δεν ανακοινώνουμε μέτρα γιατί έρχονται εκλογές»

Δεν ισχύουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τα θετικά μέτρα επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε τρεις λόγους.

Πρώτον είναι προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και όχι για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις αρχές του Οκτωβρίου.

Δεύτερον τα μέτρα είναι μόνιμα και όχι εφάπαξ.

Τρίτον, τώρα υπάρχουν οι συνθήκες, δηλαδή η πλήρης αναγνώριση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης.

«Εάν όλα αυτά συντείνουν στο να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι κι αυτός ένας στόχος μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς εάν μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ελπίζει ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί στα «μείζονα», ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι αυτός που σχεδιάζει την επικοινωνιακή στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εμείς θα μιλήσουμε με επιχειρήματα, θέλουμε να κουβεντιάσουμε τα μεγάλα, οι ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα», είπε και τόνισε ότι «οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και το τι επιλέγει ο καθένας να αναδείξει ως ατζέντα συζήτησης είναι υπό την κρίση των πολιτών».

«Εμάς μας ενδιαφέρει να θέσουμε στο επίκεντρο της συζήτησης τη στρατηγική μας για τους πολλούς», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε πως: «Ετοιμάσαμε ένα πακέτο που θα δώσει ανάσα στην ελληνική κοινωνία, μακάρι να μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε όλα», απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν προχώρησε στην ανακοίνωση και άλλων θετικών μέτρων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα εκτιμηθούν θετικά από τις αγορές και από τους επενδυτές.

Τσακαλώτος: Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη

«Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη, όπως δεν είχαν τίποτα να περιμένουν από την Τερέζα Μέι ή τους αρχηγούς του συντηρητικού κόμματος στη Γαλλία και την Ισπανία», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς για τη μεσαία τάξη και αν το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε απαντά στην κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι η μεσαία τάξη δεν μπορεί να περιμένει κάτι από αυτή την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στο επιχείρημα που τίθεται κατά της κυβέρνησης ότι εκείνη κατέστρεψε τα μεσαία στρώματα, παραπέμποντας στο «πόσα έχασαν» τα μεσαία στρώματα, όπως είπε, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ανέφερε ότι η ανάκαμψη της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερη από το 2017 και 2018 λόγω των μεγαλύτερων ρυθμών ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι παντού στον δυτικό κόσμο οι μεσαίες τάξεις πιέζονται από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, θέτοντας ρητορικά το ερώτημα γιατί διαλύθηκε σχεδόν το συντηρητικό κόμμα στην Ισπανία ή γιατί έχει πρόβλημα το συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία και γιατί τα «κίτρινα γιλέκα» είναι στους δρόμους. Επειδή, συνέχισε δίνοντας ο ίδιος την απάντηση, «η μεσαία τάξη κάτω από νεοφιλελεύθερες πολιτικές συρρικνώνεται και ζορίζεται, δεν αυξάνονται οι μισθοί τους, χάνονται θέσεις εργασίας».

Τόνισε ότι δεν είναι μόνο όσα ανακοινώθηκαν σήμερα που θα βοηθήσουν τα μεσαία στρώματα, αλλά μια διαφορετική σύνθετη πολιτική της κυβέρνησης. «Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη, όπως δεν είχαν τίποτα να περιμένουν από την Τερέζα Μέι ή τους αρχηγούς του συντηρητικού κόμματος στη Γαλλία και την Ισπανία», κατέληξε.

Αχτσιόγλου: Έκρηξη νέων θέσεων εργασίας

Με τη σειρά της, ερωτηθείσα σχετικά και μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι αυτή η αύξηση συνοδεύτηκε από μια έκρηξη νέων θέσεων εργασίας και διαψεύστηκε παράλληλα η προσέγγιση περί εσωτερικής υποτίμησης που έλεγε ότι η συρρίκνωση των μισθών θα ενίσχυε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της οικονομίας.

Είπε επίσης σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία και για το 2020 και πως όμως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι, εφόσον επουλωθούν οι πληγές της κρίσης με μια κυβέρνηση που έχει αυτό το προοδευτικό πρόσημο, εν συνεχεία σε συνθήκες κανονικότητας αυτό το ζήτημα του καθορισμού του κατώτατου μισθού θα πρέπει να επιστρέψει στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και να καθορίζεται με εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σημείωσε ότι πραγματικό μέτρο ενίσχυσης μισθού είναι αυτό που παρουσίασε ο πρωθυπουργός (σ.σ. επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης). Υπογράμμισε δε ότι αυτό το μέτρο αυξάνει αυτόματα τον καθαρό μισθό του εργαζόμενου και δημιουργεί κίνητρο για προσλήψεις.

Δραγασάκης: Η δημοσιονομική πολιτική γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης

Με το σχεδιασμό που ανακοινώθηκε σήμερα η δημοσιονομική πολιτική γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι:

H πολιτική που σήμερα ανακοινώνεται είναι συμπλήρωμα της αναπτυξιακής πολιτικής. Θυμίζω το νόμο για τις επενδύσεις, για την αναπτυξιακή τράπεζα, σε λίγες ημέρες ψηφίζουμε την θεσμοθέτηση του πενταετούς προγράμματος επενδύσεων, ένα εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την επικαιροποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής. Η στρατηγική εξειδικδεύεται σε 100 μεταρρυθμίσεις νέου τύπου που ενισχύουν την ανάπτυξη και μειώνουν τις ανισότητες. Σε λίγες εβδομάδες θα εκδοθεί η πρώτη εγκύκλιος του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο τα μέτρα που σήμερα ανακοινώνονται θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.