Ασφαλιστικό: Ο Κατρούγκαλος παρουσιάζει το τελικό σχέδιο
Το ντοσιέ με την πρόταση παρέδωσε στον Προκόπη Παυλόπουλο την πρόταση για το ασφαλιστικό. Θα ακολουθήσει η αποστολή του στους θεσμούς για να ξεκινήσει η διαβούλευση για το ασφαλιστικό με βάση την ελληνική πρόταση.
Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές από την Ευρώπη οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «ερχόμαστε να βάλουμε τέλος στην κρίση του ασφαλιστικού. Αντί να προχωρήσουμε σε μία νέα μείωση προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις δαπάνες μέσα από μία νέα αρχιτεκτονική». Ανέφερε ότι επιδίωξη είναι να πάρουν όλοι σύνταξη και οι μακροχρόνια άνεργοι. «Κυρίως να υπάρχει ελπίδα γιατί η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει με την οικονομία της χώρας», δήλωσε.
Είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς όπου και διαπιστώθηκε απόσταση στις θέσεις μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων.
Τόσο ο κ. Πλακιωτάκης όσο και οι κ.κ. Λεβέντης και Κουτσούμπας εξέφρασαν τις έντονες διαφωνίες τους με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον κ. Κατρούγκαλο.
Τι προβλέπει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό
Κύριες συντάξεις
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις. Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν σε περικοπές. Δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση σε κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ καθώς και στις πολλαπλές συντάξεις.
Επικουρικές συντάξεις
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μειώσεις σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. H μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15% - 20%. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε το Ταμείο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του. Εξάλλου το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 πολιτικών συνταξιούχων κατά 30%.
Επανυπολογισμός συντάξεων
Η κυβέρνηση με βάση την κλίμακα που θα διαμορφωθεί θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων πριν από την εφαρμογή των μειώσεων. Στόχος είναι να δικαιολογηθούν μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί ήδη, καθώς τυχόν επαναφορά των συντάξεων με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα επιβαρύνει το κράτος από 2,5 έως 4 δισ. ευρώ.
Εθνική σύνταξη
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι τα 15 έτη ασφάλισης πρέπει να γίνουν 20 και να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης, ειδικά σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μετά το 2019. Δηλαδή, η εθνική σύνταξη να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια μέχρι τη συμπλήρωση των γενικών ορίων για την καταβολή πλήρους σύνταξης, είτε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας είτε του 62ου με 40 όμως έτη ασφάλισης.
Αναλογική σύνταξη
Θα διαμορφώνεται με βάση το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμά του σε πολλαπλές συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60%, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.
Ένας Ασφαλιστικός Φορέας
Προβλέπεται να συγχωνευθούν όλα τα Ταμεία σε έναν φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν, αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις, όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ναυτικών. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερο να καθοριστούν ενιαίοι κανόνες εισφορών και παροχών σε όλους τους ασφαλισμένους εντός του 2017.
Διαβάστε επίσης:
Πλακιωτάκης: Ο Τσίπρας θέλει συναίνεση στο λάθος
ΚΚΕ: Πλήρης διαφωνία για το Ασφαλιστικό
Λεβέντης: Δεν μας έχει πείσει η κυβέρνηση