ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση και τα σενάρια μιας νέας συγκυβέρνησης

Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση και τα σενάρια μιας νέας συγκυβέρνησης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να κρατά στο κάδρο της αντιπαράθεσης  συγκεκριμένα στελέχη από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προκαλεί έντονη πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά κ. Βαγγέλης Βενιζέλος αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Ν.Δ μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ κ. Ανδρέα Λοβέρδο και ίσως ένα ακόμη στέλεχος της γαλάζιας παράταξης, που το όνομά του εμπεριέχεται στην υπόθεση της Novartis, αποτελούν για την κυβέρνηση το κόκκινο πανί καθώς στοχεύουν να δημιουργήσουν εσωτερικές έριδες στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός προχωρά με γοργά βήματα στην οργανωτική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου το άνοιγμα στοχεύει στη δημιουργίας μιας προοδευτικής παράταξης και όχι ενός νέου κόμματος.

Η παράταξη αυτή απευθύνεται σε όσους, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά και ιδεολογικά περισσότερο προς το κέντρο και όχι τόσο προς την αριστερά χωρίς βεβαίως να την αποκλείει.

«Στήνουμε οργανώσεις παντού σιγά - σιγά » υποστηρίζουν στελέχη που βρίσκονται σε γραφεία υπουργών προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ θέλοντας έτσι να δείξουν ότι η νέα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ και θα μείνει με οργανωτικά χαρακτηριστικά. Έτσι, στέλνουν και το μήνυμα σε όσους μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με επιφύλαξη αυτή την στροφή.

Η κόντρα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχει να κάνει όχι μόνο με τον Ανδρέα Λοβέρδο και την υπόθεση Novartis, αλλά και με την άμεση προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ρίξει «γέφυρες» προς το κέντρο και τη σοσιαλδημοκρατία που εκφράζει το ΚΙΝΑΛ με στόχο να αποδομήσει πιέζοντας την Φώφη Γεννηματά να ενδώσει στη συνεργασία για την επόμενη ημέρα.

Συγκυβέρνηση τριών κομμάτων;

Ήδη αυτό που έχει αρχίσει να λέγεται από τώρα στα πολιτικά γραφεία είναι πως αν στην περίπτωση που στις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρει να κερδίσει την κυβερνητική πλειοψηφία με αυτοδυναμία και αναγκαστεί να ζητήσει να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά δεν θα του απλώσει χείρα βοηθείας με αποτέλεσμα την διεξαγωγή νέων εκλογών με απλή αναλογική αυτή τη φορά η οποία όμως στο βάθος θα κρύβει μια νέα συγκυβέρνηση. Πιθανά ίσως με ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Κάτι που σήμερα μοιάζει εντελώς παράταιρο και πέραν κάθε πραγματικότητας. Ωστόσο, το ίδιο έλεγαν κάποτε και για το ΠΑΣΟΚ που δεν θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ και όμως έγινε αλλά και πιο πίσω χρονικά όταν συγκυβέρνησαν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Για αυτό και η Ν.Δ πιέζει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη νίκη του κόμματός της στις ευρωεκλογές προκειμένου στην περίπτωση που δεν γίνουν μαζί οι εθνικές εκλογές, όταν αυτές θα διεξαχθούν, η διαφορά των ευρωεκλογών να σφραγίσει στην ουσία τη νίκη του με αυτοδυναμία.