Το εκρηκτικό μείγμα που χαλάει την εικόνα της κυβέρνησης
Τελικά δεν κατατέθηκε ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας χθες, Παρασκευή, όπως διατυμπάνιζε η κυβέρνηση – προφανώς για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις – και στο Μέγαρο Μαξίμου ο εκνευρισμός ήταν έντονος. Καθώς από την υπόθεση αυτή βγαίνουν εκτεθειμένοι πολιτικά συγκεκριμένα στελέχη που έχουν αναλάβει να λύσουν το θέμα ώστε οι δανειολήπτες να μην αισθάνονται ότι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Είναι πλέον πασιφανές πως ο νέος νόμος Κατσέλη που περιμένουν οι δανειολήπτες με αγωνία τίθεται ως ένα από τα ζητήματα που θα παίξουν ρόλο στην πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση και γι’αυτό το λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον ο προβληματισμός γύρω από την τακτική των δανειστών είναι έκδηλος.
«Να δείξουμε ποιοι τη θέλουν και ποιοι όχι»
Δεν είναι τυχαίο ότι υπουργός της κυβέρνησης με αφορμή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τους δανειστές, που δεν δίνουν το πράσινο φως στη συμφωνία, έλεγε και ξανά έλεγε σε συνομιλητές του «μα τι θέλουν επιτέλους; Να πάμε σε εκλογές και να πούμε ότι είναι οι δανειστές που δεν θέλουν την προστασία της κατοικίας κι όχι εμείς…» . Η αναφορά του συγκεκριμένου υπουργού που δεν ήθελε να δημοσιοποιήσουμε το όνομά του γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, αποτυπώνει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο από τις συνεχιζόμενες αναβολές στην ψήφιση του νέου νόμου – με ευθύνη των δανειστών αλλά και της κυβέρνησης η οποία δεν βρίσκει τη χρυσή τομή για να υπάρξει λύση.
Συνδυασμός αρνητικών εξελίξεων
Η πρώτη κατοικία που βρίσκεται στον αέρα, μαζί με την υπόθεση της κ. Μ. Λοΐζου που παραιτήθηκε μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, οι απίστευτες δηλώσεις Τσιρώνη για τη γεωγραφική θέση του Καστελλορίζου, αλλά και οι αντιδράσεις που εισπράττουν στελέχη της κυβέρνησης όταν επισκέπτονται τη Βόρεια Ελλάδα , λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, δημιουργούν ένα απαγορευτικό κλίμα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των εκλογών.
Ιδίως το τελευταίο διάστημα η εικόνα της κυβέρνησης έχει τρωθεί σημαντικά με γεγονότα που δεν κατάφερε να διαχειριστεί επικοινωνιακά. Όσες δηλώσεις και να κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι πολίτες δεν τις πιστεύουν, αφού η μοναδική προσπάθεια που γίνεται, δεν αφορά την ουσία, παρά αποτελεί επιφανειακή, επικοινωνιακή αντιμετώπιση, έως ότου το εκάστοτε θέμα που προκαλεί αρνητική εικόνα, να φύγει από την επικαιρότητα.
Ωστόσο, το μείζον θέμα, αυτό δηλαδή που καίει περισσότερο την κοινωνία, είναι ο νόμος για την προστασία των δανειοληπτών που μέχρι τώρα βρίσκονται στον αέρα.
Στην κυβέρνηση, παρά τη στάση των δανειστών, έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει ρύθμιση και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τις 120 δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτό που κυρίως στέκονται οι δανειστές και δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση είναι ότι δεν θέλουν στο νέο νόμο να υπάρχουν οι παθογένειες του παρελθόντος – και, κυρίως, να μην καλύπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Από τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει πίσω σε ορισμένα από τα θέματα με τα οποία διαφωνούν οι δανειστές, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να θιγεί το υπόλοιπο του δανείου στις 130 χιλιάδες ευρώ και η αντικειμενική αξία του ακινήτου έως 250 χιλιάδες.
Αντίθετα δέχεται να υποχωρήσει σημαντικά η επιπλέον ακίνητη περιουσία κάτω από τις 100.000 ευρώ, αλλά και οι καταθέσεις σε κάτω από 50.000 ευρώ. Δεν δέχεται, όμως, να είναι στα όρια που ζητούν οι δανειστές, δηλαδή 25.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντιστοίχως. Ζητούμενο πάντως είναι και η ρύθμιση που θα αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια.
Θέλουμε το 1 δισ ευρω
Αν μέσα στην επόμενη εβδομάδα υπάρξει συμφωνία και ψηφιστεί ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τότε το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσουν οι θεσμοί και να εκταμιεύσουμε το 1 δις – μετά το πράσινο φως που προϋποτίθεται από το Eurogroup. Η μονομερής ενέργεια δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια "πιστολιά" στον αέρα μήπως και τρομάξουν οι δανειστές, αλλά τελικά απ´ό,τι φάνηκε, δεν ήταν απολύτως τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή ρουκέτα.
Το βάρος της διαπραγμάτευσης έχει πέσει πάνω στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκο και, φυσικά, στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για το κρίσιμο Eurogroup της 25ης Μαρτίου.