Τα σχέδια των κομματικών επιτελείων ενόψει των εκλογών
Με ορίζοντα Οκτωβρίου φαίνεται πλέον να κινείται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά στις εθνικές εκλογές, επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο του μαραθωνίου. Με μεσοδιάστημα το Μάιο, που η αναμέτρηση με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα στις ευρωεκλογές και τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αφήσουν νωπό το αποτύπωμα τους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει τον κομματικό του «στρατό» ώστε να αντιπαρατεθεί συνολικά σε αυτό που του ίδιου αρέσει να αποκαλεί «παλαιό πολιτικό κατεστημένο».
Αυτό σημαίνει πως το Μέγαρο Μαξίμου θα αναδείξει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Στην ουσία, όμως, θα ετοιμάζει το «οπλοστάσιό» του για την τελική αναμέτρηση, η οποία μπορεί φαινομενικά να δείχνει πως μετατίθεται για τον Οκτώβριο, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί να γίνει και νωρίτερα.
Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι συμφωνίες του Μεγάρου Μαξίμου με διάφορα ΜΜΕ ώστε να έχουν τη στήριξή τους και δεύτερον από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.
Οι καλά γνωρίζοντας –τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία- επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για την τελική εικόνα.
Η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη συγκυρία και τα γεγονότα. Βεβαίως εδώ παίζει ρόλο και ο αστάθμητος παράγοντας του τυχαίου γεγονότος, κάτι που φοβίζει ιδιαιτέρως την κυβέρνηση.
Ο λόγος για ένα τυχαίο γεγονός που δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί μπορεί να περιέχει τα πάντα.
Σε πολιτικό επίπεδο οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το δικό τους μήνυμα. Αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά το λαμβάνουν υπόψη τους και όλα τα κομματικά επιτελεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στο μυαλό ότι η ποιότητα της ψήφου στις ευρωεκλογές έχει ένα χαρακτήρα «χαλαρότητας», σπεύδει από τώρα να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους πως δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν με αυτόν τον τρόπο την εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών αλλά αντίθετα θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση -προάγγελο των επόμενων εκλογών στην περίπτωση που δεν στηθούν ταυτόχρονες κάλπες τον Μάιο.
Στη ΝΔ πιστεύουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές τόσο περισσότερο θα είναι το πολιτικό κτύπημα στις εθνικές εκλογές αν γίνουν ξεχωριστά.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση γνωρίζει το διακύβευμα της Νέας Δημοκρατίας και θα κάνει ό,τι μπορεί για να την διαψεύσει. Να μην εμφανιστεί, δηλαδή, μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές.
Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα με πρώτο τον κ. Αλ. Φλαμπουράρη, που ως γνώστης με μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και ξέρει ήδη ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς, είναι της άποψης πως θα πρέπει να αποφύγει λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως προκαλέσουν αρνητικές εξελίξεις.
Για αυτό το λόγο, ίσως εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος σε ό,τι αφορά στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος και δεν έχει πάει ακόμη στη βουλή για νομοθέτηση.
Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα εκείνο που αναζητείται είναι τρόποι με τους οποίους το κυβερνών κόμμα θα ανεβάσει ρυθμούς, αυξάνοντας τη συσπείρωση στους ψηφοφόρους.
Τα περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι αρκετά, καθώς μέχρι τώρα η συσπείρωση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται χαμηλή και άρα μπορεί να αυξηθεί.
Ο κίνδυνος, όμως, που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό εδώ το σημείο είναι αν καταφέρει να συγκρατήσει τις δυνάμεις από τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που τον είχαν πλαισιώσει τα προηγούμενα χρόνια ή αν θα εμφανίσει περεταίρω διαρροές είτε προς τη ΝΔ είτε προς την Φώφη Γεννηματά.
Συνήθως, σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι αισθανθούν ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τότε είτε επιστρέφουν από το κόμμα που έφυγαν –σε αυτή την περίπτωση το ΚΙΝΑΛ- είτε πηγαίνουν στο κόμμα που ετοιμάζεται να έρθει στην εξουσία. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα που αναμένεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές είναι η Νέα Δημοκρατία.
Επομένως η κυβερνητική πλειοψηφία θα χρειαστεί να καταβάλλει διπλή προσπάθεια για να αυξήσει τη συσπείρωση και να μην χάσει ψήφους από τη δεξαμενή της κεντροαριστεράς, συνεχίζοντας το ισχυρό πρέσινγκ προς το ΚΙΝΑΛ για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνταγή που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς, κυρίως από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά που το τελευταίο διάστημα ενισχύεται από τις φωνές υποστήριξης για άλλους λόγους -τόσο από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό της διαλύοντας τα σύννεφα καπνού περί κοινής γραμμής Τσίπρα και Παπανδρέου, όσο και από άλλες εσωκομματικές δυνάμεις όπως του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου που δεν είναι πλέον αμέτοχοι οι υποστηρικτές του στην εκλογική μάχη που καλείται να δώσει για να επιβιώσει πολιτικά το ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές, θα πολώσει το κλίμα για να πετύχει την συσπείρωση που χρειάζεται για να μην εμφανίσει μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές από τη ΝΔ όταν μάλιστα έχει εθνικές εκλογές να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες στην περίπτωση που δεν γίνουν όλες μαζί.
Η πόλωση θα προέλθει με επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, που στοχεύουν κατευθείαν σε υποθέσεις διαφάνειας, κατηγορώντας τον για θέματα που σχετίζονται κατά τα παρελθόν όταν επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά σημερινά του στελέχη ήταν υπουργοί και είχαν θέσεις ευθύνης.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να σηκώνει κάθε φορά το γάντι που του ρίχνει ο πρωθυπουργός, αντιστρέφοντας τις κατηγορίες εναντίον του και αναδεικνύοντας ζητήματα που σχετίζονται με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και χρήζουν, όπως λένε, διερεύνησης.
Στον ίδιο καμβά είναι αποφασισμένο να κινηθεί και το ΚΙΝΑΛ κάτι που σημαίνει πως και τα τρία κόμματα μαζί, θα συγκρουστούν το επόμενο επτάμηνο ή μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές, ώστε να κερδίσουν όσα μπορούν περισσότερα στη μάχη της κάλπης.