ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Συνταγματική Αναθεώρηση ρίχνει πλέον το βάρος η κυβέρνηση

Στη Συνταγματική Αναθεώρηση ρίχνει πλέον το βάρος η κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής ανοίγει την Τρίτη το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ενώ η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και την Τετάρτη, οπότε οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν ποιες διατάξεις θα τεθούν στην κρίση της Ολομέλειας στην επόμενη συζήτηση το Μάρτιο.

Με τα κόμματα να έχουν διαφορετικές θέσεις την Δευτέρα συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση η Επιτροπή Παράγωγης και Κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΠΕΚΕ), με αποκλειστικό αντικείμενο τις αλλαγές που έχουν προταθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα με «προοδευτικό πρόσημο», εντούτοις επιμένει στο «όχι» σε αλλαγή στο άρθρο 16 περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 32 του Συντάγματος, που αφορά την προεδρική αλλαγή, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συμφώνησαν στην Επιτροπή να αποσυνδεθεί από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Η προσέγγιση κάθε κόμματος, όμως είναι διαφορετική με την πλειοψηφία να έχει καταλήξει στην προσφυγή στον λαό μετά από έξι αποτυχημένες απόπειρες στη Βουλή, κάτι στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί.

Η ΝΔ προκρίνει την εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας ακόμα και με 151 ψήφους.

Πιο αναλυτικά, η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε τη θετική της ψήφο για τέσσερις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ:

Στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές με διαφορετική όμως πρόταση.

Πιο κοντά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές παρά στο ΚΙΝΑΛ δηλώνει ο Κώστας Ζαχαριάδης

Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία: Δημοσκόπηση - «κόλαφος» για την κυβέρνηση

Παυλόπουλος: Ιστορικό μας χρέος να σταθούμε απέναντι στον λαϊκισμό

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε επίσης τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών (για κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας) του άρθρου 62 για την βουλευτική ασυλία (προκειμένου αυτή να περιορίζεται μόνο στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή) και του άρθρου 101Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων τους.

Για την τελευταία αυτή διάταξη, και τα δύο κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη να μειωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται σήμερα για την επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών στα 3/5. Ωστόσο, διαφωνούν για το αν για τη στελέχωση αυτή θα συνεχίσει να αποφασίζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα αποφασίζει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή όπως εισηγείται η ΝΔ.