ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς αποτελέσματα η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, εκτιμά η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων Βιβή Κεφαλά

Χωρίς αποτελέσματα η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, εκτιμά η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων Βιβή Κεφαλά
REUTERS/Umit Bektas

Χωρίς αποτέλεσμα κρίνει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η αν. καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην Μέση Ανατολή στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βιβή Κεφαλά

Μιλώντας στο CNN Greece η κ. Κεφαλά εξηγεί πως το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν το αναμενόμενο. «Και οι δύο πλευρές έχουν την δική τους θέση και κανείς δεν υποχωρεί. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως έχουν και οι δύο δίκιο. Το θετικό της συνάντησης είναι πως συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα των δύο χωρών» λέει συμπληρώνοντας πως αυτό «δεν σημαίνει ούτε ότι ο διάλογος θα προχωρήσει και θα καταλήξει ούτε ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν θεαματικές αλλαγές στη στάση τους και τις επιδιώξεις τους».

lecture-02742_thumbnail.jpg

«Δεν θα έχουμε αποτελέσματα γιατί η Τουρκία έχει σκληρύνει πολύ τη στάση της σε όλα τα μέτωπα που η ίδια βέβαια έχει ανοίξει. Και δεν εννοεί να αντιληφθεί πως υπάρχουν όρια που ένα ευνομούμενο κράτος δεν θα ξεπεράσει. Όπως των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή της έκδοσης των 8 τούρκων αξιωματικών» σημειώνει.
Αναφερόμενη στην τακτική της Τουρκίας σχολιάζει πως αυτή είναι δεδομένη: «Θέτει συνεχώς ζητήματα, δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και όταν έρθει η ώρα της διαπραγμάτευσης το άλλο μέρος που δεν έχει θέσει ζητήματα φαίνεται πως είναι η αδιάλλακτη πλευρά».

Το ίδιο έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν και κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα θέτοντας εκ νέου ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. «Μόνο που δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα» ξεκαθαρίζει η Βιβή Κεφαλά εξηγώντας πως η συνθήκη που προσδιορίζει το καθεστώς της μειονότητας αυτής αναφέρεται σε μουσουλμανική και όχι τουρκική». Σε αντίθεση με την μειονότητα στην Τουρκία που είναι ελληνική και «βρίσκεται στα όρια του αφανισμού λόγω των πολιτικών των τουρκικών κυβερνήσεων».

Η Βιβή Κεφαλά, δεν εμφανίζεται αισιόδοξη για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης την οποία εκτιμά πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να την χρησιμοποιεί ως μέσω άσκησης πιέσεων.

Αναφερόμενη στην «γαλάζια πατρίδα» εξηγεί πως αυτό αφορά έναν γενικότερο σχεδιασμό της Τουρκίας που καλύπτει όλες τις περιοχές που κάποτε ήταν μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Για το Κυπριακό σχολιάζει πως ο οδικός χάρτης είναι καλοδεχούμενος αλλά οι βάσεις που θέτει η Τουρκία για συζήτηση σχεδόν προεξοφλούν πως δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Τέλος εκτιμά πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι στις προτεραιότητες του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προς ώρας κάνει άλλα σχέδια για την περιοχή.