Διαψεύδονται από το Μαξίμου τα περί ανασχηματισμού
Ανασχηματισμός; Ποιος ανασχηματισμός; Κάπως έτσι απαντούν κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών που αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν θα αργήσει να προχωρήσει σε αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη φάση και με ανοιχτά πολλά μέτωπα, κυρίως με τους δανειστές, δεν έχει σκοπό να ανακατέψει την κυβερνητική «τράπουλα».
Ως γνωστόν, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ορκίστηκε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους υπουργούς ότι όλοι θα αξιολογηθούν πάνω στο εξάμηνο.
Χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουν και κυβερνητικές αλλαγές. Ακόμη, όμως, κι αν ο Αλέξης Τσίπρας θελήσει να προχωρήσει σε διορθώσεις αυτό δεν πρόκειται να το κάνει όσο παραμένει ανοιχτή η διαπραγμάτευση.
Ο πρωθυπουργός θέλει το ίδιο κυβερνητικό σχήμα να τρέξει την πρώτη φάση των μεταρρυθμίσεων και φυσικά το ίδιο οικονομικό επιτελείο, για να φτάσει ως την φάση του κλεισίματος της αξιολόγησης.
Γνωρίζοντας, άλλωστε, ότι ακολουθούν από τη νέα χρονιά κρισιμότατες ψηφοφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να διαταράξει την κυβερνητική γαλήνη ούτε να δημιουργήσει δυσαρέσκειες που εκ των πραγμάτων προκαλούνται όταν γίνεται ανασχηματισμός.
Η λογική όσων πιστεύουν ότι θα γίνουν άμεσα κυβερνητικές αλλαγές είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθούν κάποιοι βουλευτές που είναι επίφοβοι να καταψηφίσουν κάποια από τα νομοθετήματα που έρχονται. «Όταν, όμως, βάζεις κάποιους μέσα στο κυβερνητικό σχήμα, αφήνεις, συγχρόνως, έξω κάποιους άλλους δημιουργώντας ανισορροπίες», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.
Προς το παρόν, δε, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση κάτι για το οποίο βοήθησαν τα πρόσφατα πρωθυπουργικά ραντεβού με τους βουλευτές του κόμματος.
Το εξάμηνο για την κυβέρνηση συμπληρώνεται περί τα τέλη Μαρτίου, χρονικό διάστημα που θεωρητικά συμπίπτει με την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως επίσης και με την ολοκλήρωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο 2ο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως λένε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δώσει άλλο ύφος στην κυβέρνησή του όταν θα πρέπει να υλοποιήσει το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο με την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη που θα έχει ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την έξοδο της χώρας στις αγορές σε έναν χρόνο από τώρα.