Κυβερνητική «καμπάνια» ενημέρωσης και μεσολάβησης για τα «κόκκινα δάνεια»
Επανασυστάθηκε τον Ιανουάριο του 2015, αλλά ακόμη μένει στα χαρτιά, αν και ο ρόλος του είναι να κάνει τον... μεσάζοντα ενημέρωσης μεταξύ δανειολήπτη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Με το νέο έτος πάντως, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να το λειτουργήσει.
Ο λόγος για το ΚΥΣΔΙΧ, το Κυβερνητικό Συμβουλίου Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, που παραμένει ανενεργό. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η επανενεργοποίηση του με στόχο την ολιστική ενημέρωση των δανειοληπτών και την επικοινωνία τους με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεργασία τόσο με τις τράπεζες όσο και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Τυπικά, το ΚΥΣΔΙΧ έχει συσταθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελούμενο από τον υπ. Οικονομικών, τον υπ. Οικονομίας, τον υπ. Εργασίας και τον υπ. Δικαιοσύνης. Πρόεδρος είναι ο υπ. Οικονομικών.
Στον σχεδιασμό είναι να γίνει άμεσα η σύσταση της Ειδικής Γραμματείας του ΚΥΣΔΙΧ, για να αναλάβει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον ρόλο συντονισμού, που της αναλογεί. Η Ειδική Γραμματεία, που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του ΚΥΣΔΙΧ, θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος για τα κέντρα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης δανειοληπτών, νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για ζητήματα οφειλών και για θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
Επίσης, θα οργανώνει την ενημερωτική καμπάνια και θα παρέχει πληροφορίες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα καταλήγει σε μια συμφωνία σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη δημιουργία ενός πλαισίου για τον εξορθολογισμό των πολιτικών όλων των εμπλεκόμενων φορέων
Για παράδειγμα, κάποιος με στεγαστικό, καταναλωτικό και επιχειρηματικό δάνειο θα μπορεί να προσφεύγει στη διεύθυνση της γραμματείας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού και δίδοντας τα σχετικά στοιχεία για τα δάνεια και τα εισοδήματά του θα λαμβάνει ενημέρωση για το ποιες θεωρούνται «οι βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσης» του, και εν συνεχεία για το ποια δόση θα πρέπει να πληρώνει.
Πάντως, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και οι θεσμοί δεν φαίνεται να... ενθαρρύνουν αυτή την πρωτοβουλία, προτιμώντας να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι ενός νέου φορέα αυτοί που θα αναλάβουν αυτό το ρόλο,. αλλά ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής, ενώ κρίνουν ότι όλη η ενημέρωση και οι προτάσεις που θα γίνονται δεν θα πρέπει να αποκλίνουν στο ελάχιστο από τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Και αυτό γιατί όποιος επιφορτιστεί εντέλει με τη ευθύνη να υπολογίζει εξατομικευμένα τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, αξιολογώντας την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, το συνολικό ύψος και τη φύση των χρεών του, την τρέχουσα αλλά και την αναμενόμενη ικανότητα αποπληρωμής, καθώς και το ιστορικό της οικονομικής συμπεριφοράς του.