ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει η κυβέρνηση για απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Επιμένει η κυβέρνηση για απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
Eurokinissi

Σταθερή επιμονή δείχνει η κυβέρνηση στο θέμα της απόσυρσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα όταν θα λήξει κι επισήμως η συμμετοχή του τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου συντηρεί ψηλά στην ατζέντα του το θέμα δείχνοντας φανερά ότι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι η απεμπλοκή από το Ταμείο και ό,τι αυτό συνεπάγεται με βάση την αντίληψή του περί εφαρμογής προγραμμάτων διάσωσης ή ανάκαμψης μίας οικονομίας.

Μόνο που διατηρώντας ανοιχτή την συζήτηση περί ΔΝΤ το Μαξίμου αποφεύγει να βάλει εκ νέου στο παιχνίδι την Γερμανία και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς πιστεύει πια ότι δίνει μ΄αυτόν τον τρόπο πάτημα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να ασχολείται αρνητικά με την Ελλάδα.

Για την κυβέρνηση η πρόσφατη έκθεση του ίδιου του ΔΝΤ περί αστοχιών που έγιναν στα ελληνικά μνημονιακά προγράμματα από το 2010 κι έπειτα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί καθώς συνιστά όπως λένε στελέχη του Μαξίμου παραδοχή πως έγιναν τεράστια λάθη που πήγαν προς τα πίσω την χώρα αντί να την βοηθήσουν να ανακάμψει.

Μάλιστα η ερμηνεία που έγινε από το Μαξίμου σε σχέση με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ είναι πως και στο Ταμείο υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα συνεχίσει την παραμονή του στο πρόγραμμα και κλίνουν προς την εκτίμηση πως πολύ πιθανόν και να αποχωρήσει μετά την λήξη της επίσημης παρουσίας του στο δεύτερο πρόγραμμα. Τώρα ως γνωστόν το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλο του ESM και θεωρητικά δεν μπορεί να έχει λόγο στην κυρίως διαπραγμάτευση αν και η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι επικεφαλής του επηρεάζουν τους άλλους θεσμούς κυρίως αρνητικά δηλαδή υποδεικνύοντας σκληρές κατευθύνσεις.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θα ήθελε την συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η άποψή του για το χρέος, ωστόσο διαπιστώνοντας πως και στην Ευρώπη έχει ωριμάσει η σκέψη για αναδιάρθρωση του πιστεύει ότι ο ρόλος του Ταμείου δεν είναι πλέον τόσο αναγκαίος. Άλλωστε υπάρχει ένας πιο ισχυρός λόγος για τον οποίο το Μαξίμου θέλει την απόσυρση του ΔΝΤ κι αυτός είναι η στάση του απέναντι στο ασφαλιστικό όπου ως γνωστόν απορρίπτει την θέση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών επιμένοντας με ένταση στο θέμα της νέας περικοπής συντάξεων.

Το θέμα ΔΝΤ επανέφερε ο ίδιος ο Αλέξης Τςίπρας μέσω της συνέντευξής του στους FT σκληρά βγήκε για μία ακόμη φορά χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπενθυμίζοντας πως το Ταμείο εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ωστόσο η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι επισήμως δεν έχει υποβάλει αίτημα για αποχώρηση του ΔΝΤ. Για το Μαξίμου ο λόγος για τον οποίο ο Σόιμπλε επιμένει στην παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη είναι ακριβώς για να επιβάλει σκληρές πολιτικές λιτότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα για την οποία δεν έχει -όπως λένε κυβερνητικές πηγές- εγκαταλείψει τα σχέδια περί grexit.

Κόκκινη γραμμή οι συντάξεις

Την κόκκινη γραμμή που αφορά στην μη περικοπή κύριων συντάξεων στην μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό αναμένεται να τραβήξει σήμερα κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cnn Greece ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα ενώ θα προαναγγείλει την κατάθεση νομοθετημάτων που αφορούν τον αναπτυξιακό νόμο, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης , την παιδεία και το λαθρεμπόριο των τσιγάρων.

Παράλληλα, θα τονίσει οτι το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου γνωστότερο ως τμήμα του παράλληλου προγράμματος θα ψηφιστει από τη Βουλή μετά τις γιορτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ