Ρευστό το πολιτικό σκηνικό: Οι «γαλάζιες» σκέψεις για πρόταση μομφής και η αντεπίθεση της Φώφης
Σε μια Βουλή που συνεχώς «βράζει» με εξελίξεις που καθημερινά αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό και με τους βουλευτές να τα έχουν… χάσει κυριολεκτικά, ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για να καθυστερήσει λίγα 24ωρα την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Έτσι, τις τρεις ημέρες συζήτησης στη βουλή σε επίπεδο αρχηγών ο Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αναδείξει τα αρνητικά της συμφωνίας, ευελπιστώντας όχι να μην περάσει, αλλά να φανεί ποιοι την ψηφίζουν και ποιοι όχι.
Όσο οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου συνεχίζονται προς την ίδια κατεύθυνση, τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά τα μικρότερα χάνουν έδαφος, μέσω της απώλειας των βουλευτών τους.
Το Ποτάμι έχασε τη μάχη της εκπροσώπησης στη βουλή με τον Σταύρο Θεοδωράκη να προσπαθεί να επιπλεύσει στην κοίτη του… Ποταμιού μετά την αποχώρηση των Ψαριανού και Αμυρά.
Το «μπλόκο» του Πάνου Καμμένου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής αλλά και η «τρικυμία» της κεντροαριστεράς με την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, που πλέον προκαλούν εξελίξεις μεταβάλλοντας το σύνολο του πολιτικού χάρτη.
Η Φώφη Γεννηματά, στην προσπάθειά της να κρατηθεί πολιτικά ζωντανή μετά τις επιθέσεις που δέχεται από Τσίπρα και Μητσοτάκη, «σαλπίζει» για νέα αντεπίθεση, λέγοντας ότι όσοι ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαν να στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Εμμέσως, δηλαδή, εγείρει από την πλευρά της θέμα σε ό,τι αφορά στην παραμονή του πρωθυπουργού στην εξουσία, κάτι ανάλογο κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σκέφτεται σοβαρά να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού με αίτημα ότι αλλάζουν οι συνθέσεις των Κ.Ο. των κομμάτων.
Η ατμόσφαιρα στη Βουλή είναι ό,τι χειρότερο έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Κλίμα έντονης τοξικότητας, και συζητήσεις περί πολιτικών ανταλλαγμάτων, μεταξύ των βουλευτών που αλλάζουν σαν τα πουκάμισα τα κόμματα.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στην προσπάθειά της να καταδείξει ποιος κάνει το «παιχνίδι» και φέρνει τα πάνω-κάτω στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, πρόκειται να αναδείξει τις ευθύνες του πρωθυπουργού, μιλώντας για θεσμικά ατοπήματα και κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για το νοσηρό κλίμα που έχει προκληθεί και που δεν ταιριάζει στην Δημοκρατία και τις αρχές του κοινοβουλευτισμού.
Σε ό,τι αφορά στο εσωκομματικό με τη διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ, οι βουλευτές της Φώφης Γεννηματά που συνεδρίασαν χθες το μεσημέρι, αισθάνθηκαν -όπως είπαν- ανακουφισμένοι με την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους έλεγαν: «Ευτυχώς που γλιτώσαμε», εννοώντας από τον κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Ο ίδιος πάντως αποφεύγει να κλείσει τη φημολογία περί συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκείται μόνο στο να λέει ότι ο ίδιος μέσα στον Φεβρουάριο θα πάρει πρωτοβουλίες ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για να συνευρεθούν μαζί όλες οι δυνάμεις της προόδου και της ανανέωσης με την κεντροαριστερά.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν αποκλείεται να απαντήσει θετικά στον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο λέγεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.
Από την στιγμή που ο κ. Θεοχαρόπουλος, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πάει σπίτι του, πολύ απλά σημαίνει ότι αφού με το Ποτάμι έχει διαψεύσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί πόσο μάλλον όταν οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν κάτω του ορίου του πλαφόν που ορίζει ο εκλογικός νόμος που είναι 3% και από την στιγμή που δεν σκοπεύει να πάει σπίτι του, άρα ο μόνος δρόμος είναι να ακολουθήσει ο κ. Θεοχαρόπουλος το κόμμα που αυτή την ώρα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά και που κινείται ιδεολογικά κοντά του, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση θα φανεί αν τελικά επιλέξει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάτι αντίστοιχο ή εάν θα παραμείνει πιστός στις αρχές και τις ιδέες του όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα.
Εκτός και αν έχει στο νου του κάτι άλλο: την ίδρυση νέας κίνησης πιστεύοντας ότι μαζί με άλλα μικρά όμορα με την ΔΗΜΑΡ κόμματα θα καταφέρουν να αποσπάσουν ένα μέρος του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά για να τονίσουν την ύπαρξή τους στο κεντροαριστερό χώρο.