Συμφωνία των Πρεσπών: Το παρασκήνιο του δεύτερου πολιτικού «διαζυγίου» και οι διαρροές προς το ΚΙΝΑΛ
Αυτό που εδώ και καιρό φοβόταν η Φώφη Γεννηματά για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον πιθανό νέο του πολιτικό συνδαιτυμόνα Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, επαληθεύτηκε. Η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών διέρρηξε τις σχέσεις του με το ΚΙΝΑΛ και τράβηξε την… πρίζα από την πολιτική συμπόρευση των δύο κομμάτων.
Η Φώφη Γεννηματά ενημέρωσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που έχουν απομείνει στο ΚΙΝΑΛ, ζητώντας την στήριξή τους στην απόφαση για διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου και τους ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέων κομματικών οργάνων σε ένα ενιαίο πια φορέα και όχι σε ένα ΚΙΝΑΛ με συνιστώσες, όπως ήταν μέχρι σήμερα.
Είναι φανερό ότι και οι πολιτικοί αρχηγοί θα σταθμίσουν τα γεγονότα και θα αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν γιατί είναι βέβαιο ότι πλέον τα πάντα επανακαθορίζονται εντός της κεντροαριστεράς.
Η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε έκτακτο συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου ένα ενιαίο ΚΙΝΑΛ θα εκλέξει νέα όργανα ενώ τα μέλη του συνεδρίου θα εκλεγούν από τη βάση. Σε αυτό το ενιαίο κόμμα μπορούν να παραμείνουν όσοι επιθυμούν χωρίς συνιστώσες κομμάτων ή κινήσεων που εκπροσωπούν σήμερα.
Με άλλα λόγια, η Φώφη Γεννηματά ενταφιάζει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και παραμένει το ΚΙΝΑΛ ως ο εκφραστής της κεντροαριστεράς κόντρα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως έχει τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα η πρόεδρος του.
Αποχωρούν από την ΔΗΜΑΡ στελέχη που επιλέγουν ΚΙΝΑΛ
Ταυτοχρόνως τα «μαχαίρια» έχουν βγει και στη ΔΗΜΑΡ γιατί η απόφαση του κ. Θεοχαρόπουλου να πει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών έστρεψε αρκετά μέλη της Κ.Ε. του κόμματός του εναντίον του. Ήδη, στελέχη σαν τον κ. Μπουλμπασάκο, Μαργαρίτη, Δαρσινό , Μαλέλη , Στάμου κλπ, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, δηλώνοντας ανοικτά πως τάσσονται υπέρ του ενιαίου φορέα του ΚΙΝΑΛ.
Στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ ακούστηκαν αρκετά υπέρ και κατά της συμφωνίας και είναι χαρακτηριστικό αυτό που ειπώθηκε από στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. «Δεν προτίθεμαι να ταυτιστώ με γυρολόγους, νεόκοπους της κεντροαριστεράς, να συμπορευτώ με Κουίκ, Χρυσοβελόνη, Παπακώστα, Παπαχριστόπουλο και άλλους παπ@@@@. Δεν θα μου δείξουν το δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας ο Ραγκούσης και ο Παν Παν με σόου στο Μέγαρο…» ανέφερε, βάζοντας «φωτιά» στη συνεδρίαση της ΚΕ,
Από την άλλη πλευρά οι θιασώτες της συμφωνίας -εκείνοι δηλαδή που με την ψήφο τους (29) ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας- υποστήριξαν την αναγκαιότητα να ψηφιστεί η ιστορική όπως χαρακτήρισαν συμφωνία.
Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ : Όχι στις απειλές συνεπειών
Η απόφαση της Κ.Ε, στην οποία απηχείται η άποψη του κ. Θεοχαρόπουλου αναφέρει μεταξύ άλλων στο επίμαχό της σημείο:
«…Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ’ όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας. Την ανανεωτική αριστερά δεν είναι δυνατόν να την επικαλούμαστε μόνο σε επίπεδο ρητορικής όταν αναφερόμαστε στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει ιδέες, αρχές, αξίες και θέσεις και με αυτές συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών. Με καθαρή θέση και τη μέγιστη δυνατή ενότητα το κόμμα μας θα πετύχει τους στόχους του».
Τι θα γίνει με τους υποψήφιους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ
Το ερώτημα που τίθεται τώρα μετά το νέο «διαζύγιο», είναι τι θα γίνει με τους έως τώρα υποψήφιους βουλευτές που έχουν ανακοινωθεί ως ΚΙΝΑΛ και είναι μέλη της ΔΗΜΑΡ. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά έλεγαν ως προς αυτό το ερώτημα ότι από σήμερα κιόλας θα ξεκινήσουν σειρά επαφών με όλους αυτούς τους οποίους θα ρωτήσουν αν θέλουν να συνεχίσουν ως ΚΙΝΑΛ να είναι υποψήφιοι στις περιφέρειές τους, ή θα παραιτηθούν από υποψήφιοι για να μπούνε άλλοι στη θέση τους.
Παράλληλα μετά τα νέα δεδομένα που αναπροσαρμόζονται πλέον στο ΚΙΝΑΛ έχει αρχίσει ένας νέος προβληματισμός για το αν ισχύουν όσα έχουν αποφασιστεί για τα κεντρικά πρόσωπα που στελεχώνουν το Πολιτικό Συμβούλιο ή αλλάζουν μετά τη διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου που στην ουσία παύει η ΔΗΜΑΡ να μετέχει στο ΚΙΝΑΛ και παραμένουν μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΕΔΕΜ και οι κινήσεις πολιτών αλλά και μεμονωμένα στελέχη σαν τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.
Θεοχαρόπουλος με Θεοδωράκη;
Όσο εξελίσσονται όλα αυτά, τα «υπόγεια ρεύματα» μεταξύ βουλευτών και κομμάτων κυριολεκτικά είναι πολύ δυνατά. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί και με το Ποτάμι του κ. Στ. Θεοδωράκη κάτι που πλέον μετά από την αποδέσμευση του κ. Θεοχαρόπουλου από την Φώφη Γεννηματά μπορεί να συμβεί.
Τα νερά του Ποταμιού είναι θολά παρόλα αυτά οι βουλευτές του δεν ψαρεύουν σε θολά νερά. Από το Σάββατο, δύο εξ αυτών ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραμείνουν για να παρακολουθήσουν τον Σταύρο Θεοδωράκη να προσπαθεί να ισορροπήσει το «καράβι» του στα φουρτουνιασμένα νερά του Ποταμιού.
Οι κ.κ. Αμυράς και Ψαριανός έριξαν, όπως είπαν, μια προειδοποιητική βολή στον κ. Θεοδωράκη να σταματήσει, όπως τόνιζαν, να κάνει το δεκανίκι στον κ. Αλ. Τσίπρα διαφορετικά θα «ανοίξουν πανιά» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του, τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά όταν «τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος» να ομιλεί δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν «αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα».