ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις κηδείες και ένας γάμος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

EUROKINISSI

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η έλευση της στην Ελλάδα για κύρωση από την Βουλή, «βουλιάζει» κόμματα, διαλύει κοινοβουλευτικές ομάδες και γενικά αναπροσαρμόζει το πολιτικό σκηνικό. Ίσως αυτό επιδιώκει και ο Αλέξης Τσίπρας, για αυτό και προχωρά, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, στην ψηφοφορία στη Βουλή, έστω και αν έξω από το κοινοβούλιο δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν κατά αυτής της απόφασης.

«Νυν υπέρ πάντων ο αγών», λέει η παροιμία στην οποία βρίσκεται απόλυτα προσηλωμένος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατάφερε, με αριστοτεχνικά χτυπήματα, να ρίξει στο «καναβάτσο» Πάνο Καμμένο, Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη και επιχειρεί να κάνει το ίδιο και στην Φώφη Γεννηματά.

Σήμερα συνεδριάζει η ΔΗΜΑΡ με τον κίνδυνο να διασπαστεί και αυτή, καθώς ο πρόεδρος της, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προσανατολίζεται είτε στο να δηλώσει παρών είτε να απόσχει από την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ την ίδια ώρα εντός του κόμματος του δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με το ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, κάποιοι άλλοι φαίνεται να «κρυφοκοιτούν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποια και από τις δύο επιλογές και αν επιλέξει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αυτομάτως τίθεται εκτός Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ αφού η επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, έχει ξεκαθαρίσει, πως παρότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα υπάρξουν συνέπειες προς όποιον δεν καταψηφίσει τη Συμφωνία.

Η αλήθεια είναι πως αν ο κ. Θεοχαρόπουλος τραβήξει την «πρίζα» από το ΚΙΝΑΛ, αυτό αυτομάτως παύει να υφίσταται και ο χώρος παραμένει είτε ως ΔΗΣΥ - δηλαδή Δημοκρατική Συμπαράταξη - είτε σκέτο ΠΑΣΟΚ. Στο κάτω κάτω, όπως έλεγαν, όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε…

Δύο πιστεύεται πως είναι τα σενάρια στην περίπτωση που ο κ. Θεοχαρόπουλος επιλέξει να μην «συμμορφωθεί» με τις εντολές της κ. Γεννηματά: Ή να μην μπορεί να κάνει αλλιώς και να πρόκειται για θέμα συνείδησης λόγω ιδεολογικών καταβολών, ή να έχει αποφασίσει να πολιτευτεί με διαφορετικό τρόπο και άλλα πρόσωπα. Κάτι τέτοιο προκύπτει άλλωστε και από τις φήμες του προηγούμενου διαστήματος, που έκαναν λόγο για διαφορετική στάση του από εκείνη της κ. Γεννηματά.

Το ίδιο έγινε και με το Ποτάμι όταν αποφάσισε να χωρίσει το δρόμο του από το ΚΙΝΑΛ ο Σταύρος Θεοδωράκης και τώρα πια ο κίνδυνος διάλυσης του κόμματος του (σ.σ. του Ποταμιού) είναι πιο ορατός από ποτέ. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός διαχωρίζουν τη θέση τους από το Ποτάμι και βγαίνουν στο «ξέφωτο» που τους δίνει η Νέα Δημοκρατία. Το «διαζύγιο» τους είναι θέμα ημερών και έτσι δεν θα υφίσταται πλέον η Κ.Ο. του Ποταμιού, ούτε φυσικά κόμμα με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος είπε προχθές στα μέλη του κόμματός του, ευρωβουλευτές και βουλευτές, ότι σκέφτεται να κατέβει αυτόνομος και στις ευρωεκλογές στην περίπτωση που διεξαχθούν σε διαφορετική ημερομηνία από τις εθνικές εκλογές.

Όλα αυτά φυσικά είναι βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος βλέπει τα κόμματα να διαλύονται και μένει μόνος του για να αντιπαρατεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αριστερά που θέλει να μεταμορφωθεί σε κεντροαριστερά εναντίον της δεξιάς που στοχεύει στην κεντροδεξιά.

Επανέρχεται, λοιπόν, στη χώρα ο δικομματισμός των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που για πολλά χρόνια δέσποζε στο πολιτικό σκηνικό. Αυτός είναι ο στόχος του κ. Τσίπρα: να αντιπαρατεθεί ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου - έστω και αν δεν του μοιάζει σε τίποτα - με έναν Μητσοτάκη. Έστω και αν στο πολιτικό σκηνικό έχουμε τρεις κηδείες και έναν γάμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης