Δυσφορία και πλούσιο παρασκήνιο μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Γεννηματά
Η αποκάλυψη του CNN Greece για την αιφνιδιαστική συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη ανήμερα της ονομαστικής του εορτής την Πέμπτη, προκάλεσε ποικίλα σχόλια αλλά και πλήθος ερωτημάτων για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μια κοινωνική εκδήλωση προκειμένου να φανεί ότι τα δύο κόμματα βρίσκονται πολύ κοντά πολιτικά.
Ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου Αντώνης Λιβάνης καλεί κάθε χρόνο στην ονομαστική του εορτή στελέχη και επιχειρηματίες οι οποίοι του εύχονται χρόνια πολλά. Φέτος ο κ. Λιβάνης -ο γιός του οποίου, Ηλίας, είναι εκδότης της εφημερίδας «Νέα Σελίδα» με φιλικές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου διατηρώντας παράλληλα και τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη- γιόρτασε την ονομαστική του εορτή σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, αφού στο σπίτι του τον επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός αλλά και πλήθος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.
Φέτος, όμως, η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά. Όπως λένε στελέχη του ΚΙΝΑΛ είναι κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε μια τέτοια κοινωνική εκδήλωση για το σημαντικό το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για να παγιδέψει κατά κάποιον τρόπο τη Φώφη Γεννηματά και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από το πρωί που έγινε γνωστή η εκδήλωση και το ρεπορτάζ του CNN Greece, ξεκίνησαν τα τηλέφωνα μεταξύ στελεχών του ΚΙΝΑΛ που δεν γνώριζαν σχετικά και αιφνιδιάστηκαν. Πώς πριν από δύο 24ωρα η κ. Γεννηματά ασκούσε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια οι δυο τους χαιρετιούνται στο ίδιο σπίτι όπου βρέθηκαν στην Κηφισιά;
Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που επισκέπτεται τα τελευταία 40 χρόνια σχεδόν, τέτοια μέρα το σπίτι του κ. Λιβάνη για τα χρόνια πολλά, μόλις πέρασε το κατώφλι του σπιτιού και βλέποντας τόσους υπουργούς μαζεμένους απόρησε και κατάλαβε γρήγορα ότι κάτι κρύβεται πίσω από όλα αυτά.
Έλεγε, μάλιστα, σε πολιτικούς και δημοσιογράφους στους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά πόσο ενοχλημένος αισθάνθηκε. Άλλοι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά πάλι, έλεγαν ότι η επίσκεψη Τσίπρα στο σπίτι του κ. Λιβάνη έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η ευκαιρία για να βγουν οι κατάλληλες φωτογραφίες και να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ βρίσκονται κοντά.
Παραδοσιακό στέλεχος, ο πατέρας του οποίου ήταν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου κατέχοντας θεσμική θέση και ήταν προσκεκλημένος της οικογένειας Λιβάνη, έλεγε ότι το κλίμα στο σπίτι ήταν παγωμένο, αμήχανο και εξαιρετικά ηλεκτρισμένο.
Αρκούσε κάποιος κάτι να πει και αμέσως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα αρπάζονταν με έντονη πολιτική αντιπαράθεση.
Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, που επίσης ήταν προσκεκλημένος του Αντώνη Λιβάνη, παρουσίασε αντίστοιχο κλίμα. Σημείωσε δε, ότι «η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ για την ονομαστική εορτή του Αντώνη Λιβάνη, τον οποίο τιμούμε και σεβόμαστε, είναι ο ορισμός της λαϊκής παροιμίας: “ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται”. Θα μείνουν με την όρεξη».
Το βαρύ κλίμα δεν ήταν μόνο από την μια πλευρά, αφού και ορισμένοι από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνονταν άβολα στο περιβάλλον έλεγαν σε συνομιλητές τους: «Εμείς είμαστε Αριστεροί, τι δουλειά έχουμε εδώ».
Όπως παρατηρούσαν όμως άλλοι, οι ίδιοι που έλεγαν αυτά καθόντουσαν στην ουρά για να χαιρετήσουν ισχυρούς επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν τον Αντώνη Λιβάνη για να του ευχηθούν.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε και τους βουλευτές άλλων κομμάτων τις τελευταίες ημέρες στη βουλή, προστέθηκε ως πονοκέφαλος της Φώφης Γεννηματά ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός που θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου για τη θετική στάση που κρατά στην συμφωνία των Πρεσπών, με συνέντευξή του στην φιλική προς την κυβέρνηση «Εφημερίδα των Συντακτών» , τονίζει πως: «Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό».
«Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.
Πάντως, η Φώφη Γεννηματά είχε αναφέρει στη συνέντευξή της στην τηλεόραση του Alpha προ διημέρου, ότι στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ωστόσο όσοι παρεκκλίνουν των αποφάσεων του ΚΙΝΑΛ τότε θα υποστούν και τις συνέπειες. Όπως διευκρίνισαν συνεργάτες της, η συγκεκριμένη αναφορά της κ. Γεννηματά αφορά όχι μόνο σε κάποια στελέχη αλλά και στον Γιώργο Παπανδρέου.
Είναι φανερό λοιπόν ότι μετά τον πρώτο γύρο, που λίγο έλειψε να διαλύσει τρία κοινοβουλευτικά κόμματα (ΑΝΕΛ , Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων), ήρθε ως φαίνεται από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και η ώρα του ΚΙΝΑΛ να ενταχτεί στην ίδια αντιπολιτευτική αναταραχή, ώστε ο δρόμος προς τις εκλογές να είναι πιο εύκολος και πιο ανώδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ότι μπορεί για να επιβιώσει πολιτικά.