Πονοκεφαλιάζει η κυβέρνηση
Ένα ακόμη μήνυμα στήριξης των θεσμών προς την κυβέρνηση, για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, συνιστά η παρουσία στην Αθήνα του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βλάντις Ντομπρόβσκις ο οποίος έχει σήμερα συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό και με το οικονομικό επιτελείο.
Είναι σαφές -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ότι ο κ. Ντομπρόβσκις έχει έρθει ως απεσταλμένος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες του Μαξίμου να εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα. Όμως η επίσκεψη Ντομπρόβσκις γίνεται την ώρα που πολλά σύννεφα έχουν σκιάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των θεσμών οι οποίοι απορρίπτουν και τη λογική των τριών συντελεστών για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και επιμένουν για τον ασφυκτικό περιορισμό των κριτηρίων για τις ρυθμίσεις αναφορικά με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.
Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ζητώντας να διευρυνθούν τα όρια για να υπάρξουν κατασχέσεις σπιτιών, όπως επίσης και για το γεγονός πως το επίμαχο θέμα, που συνιστά μεγάλο αγκάθι στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα συζητηθεί σε ένα από τα επόμενα Γιουρογκρουπ, ενδεχομένως και σε επίπεδο ηγετών. Όλα αυτά, ωστόσο, την ώρα που η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πότε θα αποδεσμευθεί η δόση των 2 δις ευρώ, κάτι που προέκυψε από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί κατά την σημερινή συνάντηση Τσακαλώτου- Ντομπρόβσκις στην Μητροπόλεως, λένε αρμόδιες πηγές.
Πέντε οι άδειες για τα κανάλια
Παράλληλα, στο Μαξίμου υπάρχει έκδηλη ικανοποίηση και για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες αν και ακόμη ουδείς γνωρίζει επισήμως ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός των αδειών, ούτε ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που δεν διαψεύδονται από κυβερνητικούς παράγοντες οι άδειες για εκπομπή σήματος πανελλαδικής εμβέλειας δεν θα ξεπερνούν τις 5. Πάντως, τα προβλήματα για την κυβέρνηση είναι πολλά και δεν είναι άσχετα και με το προσφυγικό μετά τα όσα αποκάλυψε το γερμανικό Σπίγκελ και επιβεβαιώθηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Αττική όπου θα φιλοξενούνται 50.000 πρόσφυγες. Η κυβέρνηση απορρίπτει όλα αυτά τα σενάρια σχολιάζοντας πως το πρόβλημα είναι και πολιτικό, ενώ επιβεβαιώνει, δια του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης κ. Μουζάλα, πως το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τη δημιουργία δύο κέντρων φιλοξενίας προσφύγων ένα στην Αττική και ένα στην Μακεδονία για την υποδοχή περίπου 20.000 μεταναστών. Θεωρεί πάντως ότι το προσφυγικό χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης προς την χώρα μας για να προβεί σε παραχωρήσεις με αντάλλαγμα μία πιο ευέλικτη αντιμετώπιση στην διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του Ασφαλιστικού, ως το τέλος της εβδομάδας το αργότερο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα πρέπει να παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την θεσμοθέτηση εθνικής σύνταξης με κατώτατο όριο τα 390 ευρώ. Προϋπόθεση βεβαίως για να την λαμβάνει κανείς θα είναι να έχει συμπληρώσει τα 67 έτη και τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.