Σε κλίμα αντιπαράθεσης η συζήτηση στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο
Με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Αλεξη Τσίπρα και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ξεκινά η αντίστροφη πορεία για την υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων που απαιτεί το 3ο μνημόνιο.
Το χρονικό πλαίσιο που θέτουν οι δανειστές είναι σφιχτό με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που είχαν βάλει πλάτη έως τώρα να αντιδρούν και να διαμηνύουν οτι δεν πρόκειται να δώσουν "λευκή επιταγή" στην κυβερνηση. Με αυτά τα δεδομένα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους με την πόλωση να επιστρέφει για να "καθίσει" για τα καλά στον πολιτικό βίο της χώρας.
Την ίδια ώρα, στη ΝΔ που κλυδωνίζεται από τις μυστικές συμμαχίες και τα κρυφά "μαχαιρώματα", θα υπάρξει ανταγωνισμός για την αντιπολιτευτική στρατηγική του κόμματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί και οι δύο από τους τρεις προσωρινούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης έχουν μπει στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος. Άλλωστε, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε το στίγμα των υψηλών τόνων που θα ακολουθήσει ο ίδιος δίνοντας "ελευθέρας" στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση για Πρόεδρο της Βουλής.
Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης που έχουν κι αυτοί τα εσωκομματικά τους προβλήματα, η πρώτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο δεύτερος το βαρύ κλίμα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, έχουν αλλάξει ήδη ρότα, επιλέγοντας ρυθμούς σκληρού ροκ λόγω της εκ νέου συνεργασίας Τσίπρα - Καμμένου.
Η αλλαγή πλεύσης μετά την πολιτική συναίνεσης που δεν τους βγήκε εκλογικά, αποτυπώθηκε άλλωστε, στις ομιλίες τους στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων τις προηγούμενες ημερες.
Στις ομιλίες τους στη Βουλή, το βράδυ της Τετάρτης, θα ασκήσουν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσουν εφεδρείες του.
Η συζήτηση στη Βουλή θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Υπέρ της κυβέρνησης θα ψηφίσουν οι 155 βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η Ένωση Κεντρώων που με δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη είχε στείλει το μήνυμα πως εάν γίνουν αποδέκτες από τον Αλέξη Τσίπρα οι 9 προτασεις του θα στήριζε την κυβέρνηση, δεν πήρε απάντηση και η ψήφος των βουλευτών της θα ειναι αρνητική.