Ανησυχία Τσίπρα για τα νέα μέτρα και τη συνοχή της κυβέρνησης
Δύσκολες θα είναι οι πρώτες μέρες του χρόνου για την κυβέρνηση καθώς στις αρχές του Ιανουαρίου θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή το νέο ασφαλιστικό αλλά και τις ρυθμίσεις στο φορολογικό των αγροτών.
Η ανησυχία στο Μαξίμου μεγαλώνει ακόμα περισσότερο καθώς η ψήφιση των νέων μέτρων γίνεται δυσκολότερη όσο δεν προχωρά το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο προβληματισμός του κυβερνητικού επιτελείου εστιάζει σε τρία σημεία:
Πρώτον, στα δύσκολα μέτρα που πρέπει να περάσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και στις αντοχές των κυβερνητικών βουλευτών. Αν και τόσο ο αρμόδιος υπουργός, όσο και ο ίδιο ο πρωθυπουργός σημειώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, στο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία αν οι κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ μπορούν να αντέξουν μέτρα που θα προβλέπουν έστω και την έμμεση μείωση συντάξεων, ειδικά ασθενέστερων τάξεων. Επιπλέον, στο αγροτικό θέμα με τη φορολόγηση που προωθείται έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες ενστάσεις και στις δύο κυβερνητικές κοινοβουλευτικές ομάδες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαμηνύει, σε κάθε ευκαιρία, ότι οι βουλευτές που μπήκαν στις προεκλογικές λίστες γνώριζαν τι θα ακολουθήσει και δεν «νομιμοποιούνται» διαφοροποιήσεις, όμως το επιχείρημα αυτό αποδυναμώνεται όσο δεν προχωράει το «παράλληλο πρόγραμμα». Η επικοινωνιακή και πολιτική ήττα που δέχθηκε η κυβέρνηση με το αναγκαστικό «πάγωμά» του άνοιξε σοβαρές πληγές ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα επουλωθούν μόνο αν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση ότι αυτό θα επανέλθει αμέσως μετά τις γιορτές. Σε διαφορετική περίπτωση θα «νομιμοποιούνται» διαφοροποιήσεις πάνω στο επιχείρημα ότι δεν υλοποιούνται βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις.
Το κυβερνητικό επιτελείο δεν πρέπει να αισθάνεται καθόλου άνετα ούτε με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά μετά την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές, δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να είναι μόλις σε απόσταση αναπνοής από την δεύτερη ΝΔ, ενώ αυξάνεται και η κοινωνική δυσαρέσκεια ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σχέδια του Μαξίμου
Κάτω από αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή αν και εφόσον υπάρξουν απώλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Στο Μαξίμου βάζουν στους σχεδιασμούς τους δύο παράγοντες που μπορεί να αποδειχθούν κομβικής σημασίας στο άμεσο μέλλον. Ο πρώτος είναι ότι κανένα κόμμα δεν φαίνεται, αυτή τη στιγμή, να επιθυμεί ούτε και να είναι έτοιμο για εκλογές. Ο δεύτερος είναι ότι όπως δείχνουν τα πράγματα υπάρχουν πιέσεις από ευρωπαίους σε συγκεκριμένα κόμματα να υποστηρίξουν την κυβέρνηση αν χρειαστεί «σωσίβια» σε κρίσιμες μάχες εντός Κοινοβουλίου. Δεν πέρασε, άλλωστε, απαρατήρητη η πρόσφατη σχετική αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για την προτροπή του γερμανού πρέσβη ενώ προσεχτικοί παρατηρητές των εξελίξεων υπενθυμίζουν και τις παλιότερες διαρροές του Μαξίμου για τις αναφορές του γάλλου Προέδρου Ολάντ στη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην «αισθάνεται ασφαλής με τους 153» αλλά εκτιμά ότι έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα «σωσίβια» που θα τον κρατήσουν στην εξουσία για αρκετούς μήνες ακόμη.
Στο πλάνο, άλλωστε, της κυβέρνησης είναι και η επίσπευση της αλλαγής του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο με παράλληλη μείωση του μπόνους των 50 εδρών. Μια τέτοια αλλαγή θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει για αρκετά χρόνια σημαντικό μέρος των εκάστοτε «κυβερνητικών παζλ».