Αμφιλεγόμενες λύσεις προτείνει η ΕΕ για το προσφυγικό
Εν μέσω πίεσης για την προσφυγική κρίση και φόβων για την κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν, η ΕΕ αποκάλυψε τα σχέδια της για μια νέα, αμφιλεγόμενη δύναμη για την φύλαξη των συνόρων που θα διαθέτει περισσότερους πόρους και μεγαλύτερη εξουσία σε σχέση με την Frontex.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προωθήσει το σχέδιό της για τη δημιουργία μιας νέας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής που θα μπορεί να παρεμβαίνει ακόμη και χωρίς την συναίνεση των χωρών.
Το σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Φρουρά
Η νέα υπηρεσία που θα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Φρουρά Συνόρων και Ακτοφυλακή (European Border and Coast Guard) θα έχει 1.000 εργαζόμενους μόνιμο προσωπικό και θα μπορεί να καλεί άλλους 1.500 που θα βρίσκονται σε εφεδρεία. Θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 322 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από τον διπλάσιο της FRONTEX.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, η νέα ευρωπαϊκή δύναμη θα μπορεί να αναλαμβάνει την φύλαξη των εθνικών συνόρων όταν υπάρχει αδυναμία φύλαξής τους, σε «εξαιρετικές περιπτώσεις».
Η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν τις τελευταίες εβδομάδες επανέφερει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, τη μεγαλύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο φόβος είναι ότι αν οι εν λόγω έλεγχοι παραμείνουν, η ζώνη των 26 χωρών της Σένγκεν που εξασφαλίζει τη βασική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, θα καταρρεύσει.
Η συγκεκριμένη πρόταση είναι μόνο η αρχή μιας μακράς και δυνητικά διχαστικής νομοθετικής διαδικασίας. Αν εγκριθεί από τις κυβερνήσεις, η νέα υπηρεσία θα αντικαταστήσει την FRONTEX και θα έχει διευρυμένες εξουσίες μέσω μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης 1.500 ανθρώπων που θα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Θα χρηματοδοτηθεί με € 322 εκατομμύρια μέχρι το 2020, από τα € 114 εκατομμύρια που αρχικά εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.
Τι προτείνει η Ελλάδα
Η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες, όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.
Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.
Οι υποχρεώσεις της ΕΕ απέναντι στην Αθήνα
Από την Χίο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και οι υπόλοιπες χώρες και επικέντρωσε στα εξής τρία σημεία:
• Πρώτα από όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100». Πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.
• Δεύτερον, να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.
• Τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε» και πως «από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές.