Πώς ερμηνεύει η κυβέρνηση τις δηλώσεις Ντομπρόφσκις περί ΔΝΤ
Την εκτίμηση ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις (Valdis Dobrovskis) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε το Μέγαρο Μαξίμου.
Σχολιάζοντας σημερινή συνέντευξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου στο γερμανικό πρακτορείο MNI και το Euro2day, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι ο Βάλντις Ντομπρόφσκις εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο εξεύρεσης ισοδυνάμων στο ασφαλιστικό.
Ως εκ τούτου, και με αφορμή το θέμα που έχει ενσκήψει από την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, το Μαξίμου επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την άρνησή τους να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι πράττουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιστεύοντας ότι θα βγουν ωφελημένοι πολιτικά από ενδεχόμενες περικοπές στις συντάξεις.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».
Αναλυτικά η κυβερνητική ανακοίνωση:
Σχετικά με την σημερινή συνέντευξη του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις, επισημαίνεται ότι:
α) Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο Ελληνικό Πρόγραμμα.
β) Ο Β. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων.
Το δεύτερο αυτό γεγονός, εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της Κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις.
Αντί γι αυτό, προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.