ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκινα δανεια και ενιαίο μισθολόγιο στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης

Κόκκινα δανεια και ενιαίο μισθολόγιο στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιμέτωπη με τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στα κόκκινα δάνεια και τη μεταβίβασή τους σε «distress funds», βρίσκεται η κυβέρνηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.

«Εκχωρούνται στα τρισκατάρατα funds και τα κοράκια κι αυτές είναι δικές σας εκφράσεις όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση», ήταν το σχόλιο του εισηγητή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη που προειδοποίησε πως αν δεν έρθει συγκεκριμένος νόμος μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οι διατάξεις θα ισχύσουν και για τα δάνεια πρώτης κατοικίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που έγινε κυβέρνηση, αποκαλώντας τον κόμμα πολιτικού χαμαιλεοντισμού.Μετά και την κόντρα του με τον Χρήστο Σπίρτζη για τα περιφερειακά αεροδρόμια, αναρωτήθηκε: «Τι είναι αυτό; Σουρεαλισμός, Κάφκα, Μόντι Πάιθον; Δικαιούστε να είστε δεξιοί, δεν δικαιούστε να μην είστε σοβαροί».

«Είστε φιλελεύθεροι στα κόκκινα δάνεια και κομμουνιστές στους υπαλλήλους», ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με αφορμή τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου που επίσης συγκεντρώνουν τα πυρά της αντιπολίτευσης, καθώς προβλέπουν αύξηση του βασικού μισθού για τους περίπου μισούς δημοσίους υπαλλήλους.

Με αναφορές σε παλαιότερες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στα «ξένα αρπακτικά funds» εμπλούτισε την τοποθέτησή του ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, καθώς οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα δάνεια που θα πάνε –όπως είπε- στα κοράκια.

Απέρριψε τις αιτιάσεις για αντιστροφή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας άδικη την κριτική που γίνεται. «Είχαμε συμφωνία προ εκλογών. Αυτή την συμφωνία που ήταν μέρος των προγραμματικών μας δηλώσεων την προχωράμε και την βελτιώνουμε σε πολλά σημεία», ανέφερε.

«Το νέο μισθολόγιο, δεν είναι μεγάλη και σοβαρή εισοδηματική πολιτική αλλά έχει αρχές, σταματάει τον κατήφορο σε αμοιβές, δομές, λειτουργία και μπορούμε να ξεκινήσουμε πια την επανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με δομικές αναδιαρθρώσεις απολύτως απαραίτητες, με σεβασμό και εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.