Τσίπρας στο Παρίσι: «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιστορικού deja vu»
Για «ιστορικό deja vu», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει μεταξύ άλλων με Τραμπ, Πούτιν, Μέρκελ και Ερντογάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο Ερντογάν τον κάλεσε να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη.
Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι «η Ιστορία δεν μπορεί να περιμένει και όταν επαναλαμβάνεται είναι πολύ σκληρή απέναντι μας», καλώντας όλους παρά τις διαφορές, να αγωνιστούν για μια Ευρώπη «που θα μπορούσε να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπροστά».
«Η Ευρώπη χτίστηκε ξανά μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους έχοντας ως θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία της εργασίας, την ισότητα των δύο φύλων, την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων, την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως:
«Aκροδεξιοί και εθνικιστές έχουν το δικό τους σχέδιο που είναι σαφές και διαχρονικό. Διαίρεση της κοινωνίας, στοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, καλλιέργεια του φόβου, επίκληση ενός εθνικού μεγαλείου, το οποίο δε χωράει κανέναν άλλο πέρα από τους εκλεκτούς».
«Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, απευθύνθηκαν σε κοινωνίες καθημαγμένες, στις οποίες κυριαρχούσε ο φόβος και η απόγνωση. Οι κυρίαρχες ελίτ ήταν απολύτως ανυπόληπτες. Ήταν οι άνθρωποι που έστειλαν τα παιδιά τους σε ένα πόλεμο, που εκ των πραγμάτων, δεν γινόταν να κερδίσει ουσιαστικά κανείς», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόθεσε:
Φασισμός και ναζισμός είναι απάνθρωπες ιδεολογίες, είναι όμως πανίσχυρες διότι απευθύνονται σε ένστικτα. Σε συνθήκες πολέμου, επικρατεί το ένστικτο της επιβίωσης. Μετά τον πόλεμο όμως, ο ηττημένος, διακατέχεται το ένστικτο της εκδίκησης. Εκεί πάτησαν οι δημαγωγοί της περιόδου.
«Μια Ευρώπη στην οποία βαθαίνει το χάσμα πλουσίων και φτωχών, η οποία υψώνει φράχτες σε κυνηγημένους, στην οποία οι τεχνοκράτες λογίζονται ανώτεροι των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού και αδιαφορεί για το μέλλον της νέας γενιάς, είναι μια Ευρώπη που θα αποτύχει», τόνισε ακόμα.
Ο αγώνας για την ειρήνη είναι καθημερινός
Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι ο αγώνας για την ειρήνη είναι καθημερινός, δωρίζοντας την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης» που εγκαινιάζεται στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.
Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καταθέτουν τη δική τους συνεισφορά, ένα βιβλίο της επιλογής τους, στη γλώσσα τους, με θέμα την ειρήνη.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που συνεισφέρει στη Βιβλιοθήκη το έργο «Ειρήνη», του 421 π.Χ., του αρχαίου Έλληνα ποιητή Αριστοφάνη και εξηγώντας την επιλογή του, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και από τα πρώτα αντιπολεμικά έργα, από έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους ποιητές.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αυτό το έργο είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ» καθώς, όπως είπε, περιγράφει γιατί πρέπει να παλεύουμε καθημερινά ενάντια στον πόλεμο και να μην παίρνουμε την ειρήνη ως δεδομένη.
Σημείωσε ειδικότερα ότι σήμερα, «όπου έχουμε την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και συγκρούσεις ανά τον κόσμο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις παγκόσμιες αξίες και ότι πρέπει να παλεύουμε για την ειρήνη καθημερινά».
Συνομιλίες με Τραμπ, Πούτιν, Μέρκελ, Ερντογάν
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με σειρά ηγετών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, την Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με σειρά άλλων ηγετών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.