Δημοτικές Εκλογές: «Πονοκέφαλος» για τον ΣΥΡΙΖΑ οι μεγάλοι Δήμοι
Σε γρίφο για δύσκολους λύτες εξελίσσονται οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους Δήμους της χώρας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Με δεδομένη τη βούληση του κυβερνώντος κόμματος να υποστηρίξει υποψηφιότητες με προοπτική νίκης αλλά και τα εμπόδια που μπαίνουν από κομματικές οργανώσεις σε διάφορες προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, η κομματική ηγεσία δυσκολεύεται να καταλήξει στις τελικές της αποφάσεις. Επιπλέον δυσκολία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δυνατές υποψηφιότητες που υπάρχουν σε μεγάλους δήμους, οι οποίες δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες να «γίνει ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών ροζ». Τέλος, στην Κουμουνδούρου έχουν να αντιμετωπίσουν και την απονεύρωση αρκετών τοπικών οργανώσεων, οι οποίες μετά τη διάσπαση του 2015 έχασαν τα περισσότερα ενεργά τους στελέχη.
Το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου είναι πολύ πιθανόν να πάρουν χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης, ενισχύει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «περάσει» κάποιες προτάσεις που διαφορετικά δύσκολα θα περνούσαν από τον κομματικό μηχανισμό. Οι «53+», πάντως, επιμένουν ότι όλες οι υποψηφιότητες - και ειδικά αυτές στους μεγάλους δήμους όπου η μάχη έχει πιο κεντρικά χαρακτηριστικά – πρέπει να είναι «πολιτικά συμβατές».
Αθήνα:
Πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη είναι πολύ ισχυρή και δύσκολα στέλεχος του κόμματος μπορεί να τον κοντράρει στα ίσα. Από την άλλη η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου συσπειρώνει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς στον οποίο υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να απευθυνθεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο περνούν οι μέρες η υποψηφιότητα του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου κερδίζει πόντους ενώ προσπάθεια έγινε να μεταπειστεί και ο Νίκος Μπελαβίλας. Οι 53 δεν συζητούν για την Έλενα Κουντουρά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν ο Τσίπρας την θεωρεί δυνατή υποψηφιότητα δεν θα επιμείνει. Η πρόταση στήριξης Γερουλάνου απορρίφθηκε με ευρύτατη συναίνεση ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται ο Αλ. Τσίπρας να επεξεργάζεται όνομα που δεν έχει γραφτεί και να προταθεί στο κόμμα τις επόμενες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εφικτός στόχος είναι ο υποψήφιος που θα στηριχθεί να μπορέσει να περάσει στον δεύτερο γύρο, καταγράφοντας αξιοπρεπή παρουσία. Τα ποσοστά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη (υποψήφιος του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές) δύσκολα θα τα πιάσει πάντως.
Θεσσαλονίκη:
Εδώ όλοι ελπίζουν ότι θα τους σώσει ο Γιάννης Μπουτάρης. Αν ο νυν δήμαρχος της πόλης αποφασίσει να είναι εκ νέου υποψήφιος τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον στηρίξει. Αν όμως ο κ. Μπουτάρης, όπως λέγεται, δεν επιθυμεί να επαναδιεκδικήσει, τότε στον ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να βρουν υποψηφιότητα με διεισδύσεις σε ακροατήρια ευρύτερα της συριζικής εκλογικής απήχησης. Εξετάζεται η περίπτωση της Κατερίνας Νοτοπούλου η οποία θεωρείται ότι πληροί αυτό το κριτήριο, όμως κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Σε περίπτωση που ο Μπουτάρης δεν κατέβει, μία «σίγουρη νίκη» μετατρέπεται σε αμφίρροπη αναμέτρηση με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ (όποιος κι αν είναι αυτός) να μην είναι καν το φαβορί, δεδομένου των γνωστών δυσκολιών που υπάρχουν παραδοσιακά στη Βόρεια Ελλάδα.
Πειραιάς:
Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η επανεκλογή του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη θεωρείται βέβαιη και στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να βρεθεί μια υποψηφιότητα που αφενός θα μπορέσει να καταγράψει αξιοπρεπή δυναμική περνώντας στον δεύτερο γύρο αφετέρου να εκφράσει την αριστερή αντιπολίτευση στον δήμο την επόμενη μέρα.
Ο υποψήφιος έχει βρεθεί όμως ο ίδιος δεν έχει δώσει ακόμα τη θετική του απάντηση. Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Γαβρίλης θεωρείται πρόσωπο που συγκεντρώνει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όμως ο ίδιος διατηρεί στενούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη γεγονός που τον κάνει διστακτικό στις βολιδοσκοπήσεις που έχουν γίνει. Αν ο κ. Γαβρίλης αποδεχτεί τότε στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση η εξίσωση γίνεται ακόμα δυσκολότερη.