ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι προτάσεις Τσίπρα και τα νέα «αγκάθια» με τους ΑΝΕΛ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι προτάσεις Τσίπρα και τα νέα «αγκάθια» με τους ΑΝΕΛ
EUROKINISSI

Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο αγκάθι στη δύσκολη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων.  Η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί αναθεωρητέο το άρθρο 3 του Συντάγματος, που καθορίζει τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας βρίσκει αντίθετους τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που δηλώνουν αμετακίνητοι στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα διπλό πρόβλημα. Από τη μία οι απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάνε πλήρη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας και από την άλλη η θέση του κυβερνητικού εταίρου, όπως εύγλωττα διατύπωσε χθες η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά σε εκδήλωση στην οποία το παρών του έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στο δρόμο που εκείνοι έδειξαν, εργαζόμενοι για το Ιδανικά της Πατρίδας, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» τόνισε η κ. Τσαρουχά, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των ΑΝΕΛ.

Στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, αναλογιζόμενος τις εύθραυστες ισορροπίες, επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις. Χρησιμοποιώντας προσεκτικές διατυπώσεις απέφυγε να αναφερθεί σε κατάργηση του άρθρου 3 και έκανε λόγο για διακριτούς ρόλους: «Έχει έρθει, λοιπόν, ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά». Αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε την αναθεώρηση του άρθρου 3, έτσι ώστε να ενταχθεί σε αυτή η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας παράλληλα όμως με μία ερμηνευτική δήλωση που θα καθορίζει ως «επικρατούσα» θρησκεία την Χριστιανική Ορθόδοξη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην ηγεσία της Εκκλησίας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προηγηθεί εκτενής διάλογος καλώντας την ηγεσία του Κλήρου να πράξει το ίδιο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να ανοίξει ένα ακόμη προεκλογικό μέτωπο καθώς θεωρεί ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η θέση των συντρόφων του για πλήρη διαχωρισμό δεν βρίσκει λαϊκά ερείσματα.

Από την πλευρά της, πάντως, η εκκλησία αναμένει την επίσημη πρόταση της κυβέρνησης ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την επόμενη εβδομάδα.

Οι υπόλοιπες προτάσεις Τσίπρα

Από τις επτά άλλες προτάσεις κατέθεσε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

Η πρώτη αφορά την καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα με ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας. Σύμφωνα με την πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση η «πρόταση δυσπιστίας» θα μπορεί να γίνεται δεκτή μόνο υπό την προϋπόθεση της ταυτόχρονης υπερψήφισης νέου πρωθυπουργού. Πρόκειται για πρόταση, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χαίρει ευρείας αποδοχής και δεν αποκλείεται να υπερψηφιστεί. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης η υπερψήφισε της συγκεκριμένης πρότασης θα δημιουργήσει το πλαίσιο ισχυροποίησης των κυβερνήσεων αλλά και τις προϋποθέσεις για ολοκληρωμένους τετραετείς κυβερνητικούς κύκλους.

Η δεύτερη πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε επ΄ αυτού πρόταση, η πρώτη αφορά τη διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορίας όπου είναι αναγκαία η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Μετά όμως από διαβούλευση που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η λύση που προκρίθηκε ορίζει: Διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας ανά μήνα και για ένα εξάμηνο μέχρι να καταστεί εφικτή η εν λόγω πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Σε αυτό το διάστημα Πρόεδρος θα παραμένει ο ίδιος. Αν και μετά το εξάμηνο δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη πλειοψηφίας τότε θα αποφασίζει ο λαός μέσω απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ των δύο επικρατέστερων από τις προηγούμενες ψηφοφορίες.

Η τρίτη πρόταση είναι ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός. Το σκεπτικό βασίζεται στην πεποίθηση της κυβέρνησης ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης πρέπει να εκλέγεται από τον λαό έτσι ώστε να ενισχύεται και το αίσθημα λογοδοσίας.

Ο «Νόμος περί ευθύνης υπουργών» και η βουλευτική ασυλία αποτελούν μείζονα ζητήματα στην πολιτική ατζέντα των τελευταίων χρόνων.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, συμπληρώνοντας ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αποτελεί θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου αλλά και η τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.