ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζορμπά: Άτοπη η απεργία των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού

Ζορμπά: Άτοπη η απεργία των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού
EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ

Άτοπη χαρακτηρίζει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά την εικοσιτετράωρη απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), με αίτημα να δημοσιοποιηθεί ο πλήρης κατάλογος των μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο Αποκρατοκοποιήσεων.

«Το θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει απασχολήσει πολύ, παρόλο που εμείς θεωρούμε δεδομένη την προστασία» δήλωσε σήμερα η κ. Ζορμπά, τονίζοντας ότι η εξαίρεση του νόμου για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εγείρει νομικές αμφιβολίες, αλλά ανησυχίες σε διάφορες πλευρές.

«Ωστόσο είμαστε σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών» προσέθεσε ενώ σημείωσε ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία «ώστε να τεθεί σύντομα στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού, ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται και τα οποία αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, ιστορικούς τόπους και ακίνητα που προορίζονται για την εν γένει εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αναφορικά με τα αιτήματα των εργαζομένων, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής σχολίασε πως «αυτό που ζητούν είναι μια λευκή κόλλα χαρτί» υποστηρίζοντας ότι δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα στο Υπερταμείο. «Όσον αφορά τους όρους παράδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν υπάρχει κανένας όρος παράδοσης. Τουλάχιστον γι' αυτή την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει στη διαχείριση του Δημοσίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στρατής αναφέρθηκε σε ακίνητα που μεταβιβάστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση την περίοδο 2013-2014 στο ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ακίνητα που αποτελούν περιβάλλοντα χώρο του μνημείου του Λυσικράτη.

«Όσοι είναι αρχαιολόγοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ένα ακίνητο να είναι περιβάλλων χώρος ενός μνημείου της κλασικής αρχαιότητας, στο οποίο πρωτοεμφανίζεται ο κορινθιακός ρυθμός στο εξωτερικό ενός κτιρίου. Υπάρχουν ακίνητα που στα ΦΕΚ απαλλοτρίωσης αναφέρονται ως σημαντικά για τη διάσωση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Πλάκας και ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της εποχής τους» σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού.

«Όλα αυτά μαζί αποτελούν ακίνητα που βρίσκονται μέσα στη λεγόμενη ζώνη προστασίας, που το ελληνικό κράτος έχει δηλώσει στην UNESCO για την Ακρόπολη. Δεν είναι κάπου αυτά τα ακίνητα, είναι στον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης» συνέχισε.

«Αυτά τα ακίνητα τα στερήθηκαν ελληνικές οικογένειες μέσω απαλλοτριώσεων για το δημόσιο σκοπό της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν το 2013-2014 στο ΤΑΙΠΕΔ, με υπογραφές των τότε υπουργών - μεταξύ αυτών της κυρίας Κεφαλογιάννη και του κ. Γεωργιάδη ανάμεσα στους άλλους, οι οποίοι πρωτοστατούν σε αυτό το θόρυβο», επεσήμανε ο κ. Στρατής.

»Κατηγορούμαστε ότι έχουμε μεταβιβάσει στην ΕΤΑΔ αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία - που δεν το έχουμε κάνει - από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δια του αρχηγού τους έχουν πει ότι η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιωτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι δική μας πολιτική αυτή, ούτε την υλοποιούμε» σημείωσε ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγήσει «τι εννοούσε λέγοντας ότι βλέπει θετικά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων».