ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN Greece για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN Greece για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Σε ερώτημα του CNN Greece και του δημοσιογράφου Κώστα Πλιάκου για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τη δικαιότερη κατανομή του clawback και του rebate απάντησε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες συνολικά το σχέδιό της για την Yγεία και τις προθέσεις της για την πολιτική του φαρμάκου.

Το ερώτημα του CNN Greece

«Τα χρόνια των μνημονίων γίνεται συχνά λόγος για την ανάγκη επενδύσεων και εισροής κεφαλαίων. Δεν ακούμε συχνά πράγματα για το εγχώριο επιχειρείν. Εσείς έχετε πει ότι υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, έχετε αναφερθεί και στη βιομηχανία και στην υγεία και θα ήθελα να πάω σε αυτό το δίπολο, βιομηχανία και υγεία. Εάν και εφόσον κληθείτε να κυβερνήσετε, πώς θα λύσετε το πρόβλημα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει οδηγήσει σε αυξημένες επιστροφές και εκπτώσεις, το λεγόμενο clawback και το rebate και το οποίο αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 1,4 δισ. και θεωρώ ότι γνωρίζετε ότι στα έξι χρόνια που ισχύει αυτή η διαδικασία, το δημόσιο έχει εισπράξει από τις βιομηχανίες περίπου πέντε δισ. ευρώ και νομίζω ότι συμφωνείτε είναι ένα μεγάλο ποσό, που πιθανώς να στερείται από επενδυτικές πρωτοβουλίες. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι: ποιο το σχέδιό σας για την επιβίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας έναντι των ξένων πολυεθνικών, αν έχετε κάποιο πλάνο για τη δικαιότερη κατανομή του clawback, ώστε να μην επωφελούνται οι ξένες πολυεθνικές σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων και τέλος εάν θα προχωρήσετε στη θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών πέραν αυτών που υπάρχουν, εντός της φαρμακευτικής δαπάνης».

Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη

«Η απάντηση είναι ότι βεβαίως το σύστημα του clawback και των rebates μπορεί να εξορθολογιστεί. Και θα έχουμε την ευκαιρία μέσα στους επόμενους δύο μήνες, που θα παρουσιάσουμε συνολικά το σχέδιό μας για την υγεία, να μιλήσουμε και για την πολιτική φαρμάκου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Χαιρόμαστε που υπάρχει μια υγιής ελληνική φαρμακοβιομηχανία» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Απασχολεί πολλούς εργαζόμενους, είναι εξαγωγική και είναι ένα σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης και καινοτομίας της χώρας. Από την άλλη όλοι αναγνωρίζουν ότι έπρεπε να γίνει μια σημαντική παρέμβαση στη φαρμακευτική δαπάνη, που σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει παρότι το σύστημα και σήμερα ακόμα εξακολουθεί να έχει στρεβλώσεις. Έχουμε αντιμετωπίσει το ζήτημα της τιμής αλλά ακόμα δεν έχουμε εστιαστεί με την απαραίτητη προσοχή στο ύψος των συνταγών που γράφονται σήμερα, παρότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα υπερσύγχρονο εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε όλη αυτή την πληροφορία στη διάθεσή μας και να ξέρουμε ακριβώς ποιος γράφει τι και γιατί. Προφανώς τα πρωτόκολλα είναι ένας τρόπος να μπορούμε να προσδιορίζουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια ποιος είναι ο σωστός φαρμακευτικός τρόπος αντιμετώπισης της κάθε πάθησης. Το ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο και θα πρέπει να αναλυθεί σε μεγάλη λεπτομέρεια, θα σας ζητήσω να κάνετε λίγη υπομονή, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε συνολικά για το πρόγραμμά μας για την υγεία, το οποίο συμπεριλαμβάνει προφανώς τις παρεμβάσεις μας στην πρωτοβάθμια υγεία, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία των νοσοκομείων, τη νέα μας φιλοσοφία για τα κέντρα τα οποία θα υποδέχονται τα επείγοντα περιστατικά, το τι πρέπει να κάνουμε για τη δημόσια υγεία. Είχα την ευκαιρία χτες να πω ότι κεντρική μου δέσμευση είναι η άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί. Τι θα κάνουμε με τις χρόνιες παθήσεις, όπως το ζάχαρο ή όπως η άνοια, τα προβλήματα μιας κοινωνίας η οποία γερνάει και που χρειάζονται μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση και ποια είναι η πολιτική μας για το φάρμακο, ώστε να συνδυάσουμε τη συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών, με τη στήριξη, όμως, της εγχώριας καινοτομίας. Που θα δώσει και στα πανεπιστήμιά μας τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με την φαρμακοβιομηχανία να κάνουν και περισσότερες κλινικές έρευνες για να έχουν και έσοδα σημαντικά από αυτή τη διαδικασία, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει».