ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: Δεν θα μπούμε σε διαδικασία ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών

Κουβέλης: Δεν θα μπούμε σε διαδικασία ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τονίζοντας πως η Ελλάδα πυκνώνει τις πολιτικές πιέσεις για την απελευθέρωσή τους και δεν θα μπει σε «καμία περίπτωση σε καμία διαδικασία ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς ή με τους εννέα Κούρδους που συνελήφθησαν στην Ελλάδα».

«Η πύκνωση των πολιτικών πιέσεων γίνεται προς την κατεύθυνση της Άγκυρας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί. Οι πιέσεις αυτές συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν υπάρχει καθόλου κανονικό περιβάλλον σε δικαστικό και νομικό επίπεδο για τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη», τόνισε ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στον Real Fm, κάνοντας λόγο για «βαρβαρότητα Δικαίου», που αποδεικνύεται από το ότι «οι δύο στρατιωτικοί μας παραμένουν επί τέσσερις και πλέον μήνες κρατούμενοι χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία».

Συνεχίζοντας επί του ιδίου θέματος, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για μία «πολιτική επιλογή της Τουρκίας. Εντάσσει το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο στρατιωτικών μας στην πολιτική της έντασης η οποία θα συνεχισθεί από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Κυμαινόμενη βέβαια, αλλά θα είναι ένταση».

Ο ίδιος τόνισε πως η ελληνική πλευρά δεν θα μπει, σε καμία περίπτωση σε διαδικασία ανάλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους που κατηγορούνται ως εμπλεκόμενοι στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας, αλλά και τους 9 Κούρδους που συνελήφθησαν πριν την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα.

«Δεν μπορεί η όποια κυβέρνηση να αναμειχθεί σε ζητήματα που έχουν σχέση με την αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Οι οκτώ Τούρκοι και στη συνέχεια ένας ακόμη, έτυχαν της χορήγησης πολιτικού ασύλου μετά από αίτησή τους, η οποία εκρίθη, σύμφωνα με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο. Επομένως η οποιαδήποτε παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη θα ήταν όχι μόνο αδικαιολόγητη αλλά και αδιανόητη», τόνισε.

Σε παρατήρηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών στελεχών, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έθεσαν το θέμα στη Συμμαχία «με τον πλέον δυναμικό, με τον πλέον σαφή τρόπο».

Φέρνοντας ως παράδειγμα και την κράτηση του Αμερικανού πάστορα, παρά τις πιέσεις από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως η Άγκυρα «έχει μία αντιφατική εξωτερική πολιτική. Από τη μία κινείται προς τις ΗΠΑ από την άλλη θέλει να έχει σχέσεις με τον Πούτιν και επιλέγει να επιτίθεται ρητορικά στην Ελλάδα, συνεχίζοντας τις παραβιάσεις στον εθνικό μας εναέριο χώρο, διότι θέλει να κρατήσει σε ό, τι έχει σχέση με τη χώρα μας ανοικτό-όπως πιστεύει- το πεδίο αμφισβητήσεων στο Αιγαίο με τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες. Η προσπάθειά της αυτή έχει ως στόχευση να βρεθεί η Τουρκία παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή είναι η πολιτική μου εκτίμηση και νομίζω ότι επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Δεν θα σταματήσει ο Ερντογάν τις προκλήσεις. Ήταν λανθασμένη η εκτίμηση που προέβαλαν κάποιοι ότι η πολιτική της έντασης αφορούσε μόνο στην προεκλογική τακτική του Ερντογάν».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών, τις απελάσεις των δύο Ρώσων διπλωματών και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε: «Τα στοιχεία για τη δράση των Ρώσων διπλωματών είναι δικά μας, δεν μας τα έδωσε κανείς, ούτε είναι κατασκευασμένα. Πρέπει με απόλυτη σαφήνεια και κατηγορηματικότητα να σας πω ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί την οποιαδήποτε πίεση για να πράξει αυτό που έπραξε. Η χώρα μας δεν έχει ούτε πολιτική, ούτε κουλτούρα απελάσεων. Για να προβεί η κυβέρνηση στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, να είστε βέβαιοι ότι είχε στοιχεία και το έπραξε διότι έπρεπε να υπερασπισθεί την ίδια τη χώρα και να αποτρέψει την οποιαδήποτε επέμβαση – έστω και στο επίπεδο αυτό – στα εσωτερικά μας ζητήματα.

Σε παρατήρηση για τις καταγγελίες του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για εμπλοκή Ρώσων επιχειρηματιών και διπλωματών στη χώρα του και για το εάν το Μακεδονικό γίνει ένα πεδίο ευρύτερης σύγκρουσης ξένων μεγάλων δυνάμεων, ο Φώτης Κουβέλης, σημείωσε:

«Υπάρχει αυτή η πλευρά οπωσδήποτε, με την έννοια ότι η Ρωσία από τον Αύγουστο του 1992 ήταν από των πρώτες ελάχιστες χώρες που αναγνώρισε τη FYROM με το όνομα Μακεδονία. Είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία η οποία έχει καταγράψει την άποψή της αναφορικά με την πολιτική της επιλογή να κάνει διείσδυση στα Βαλκάνια αξιοποιώντας ζητήματα μειονοτήτων. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι δηλωμένη και κατατεθειμένη η πολιτική στόχευση για τη Μεγάλη Αλβανία η οποία ξεκινάει από τα Τίρανα για να φθάσει μέχρι το Τέτοβο. Στη βάση αυτού του γεγονότος, αυτού του πλαισίου η Ελλάδα θα πρέπει να πορεύεται με τις συμμαχίες της, αξιοποιώντας ό, τι είναι δυνατόν. Και το αξιοποιεί στο επίπεδο μίας πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής. Εκτιμώ ότι η πλευρά της FYROM θα πράξει τα συμπεφωνημένα και η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα μας αρκεί η απλή πλειοψηφία αλλά επιθυμούμε να εξασφαλισθεί η κύρωση της συμφωνίας με τη FYROM, με τον μέγιστο δυνατό αριθμό κοινοβουλευτικών ψήφων».

Τέλος, αναφερόμενος στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και πώς θα εξασφαλίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ποσό που απαιτείται ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως «θα βρούμε αυτά τα 25 περίπου εκατομμύρια ευρώ μέσα από οικονομίες που θα κάνουμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αλλά σας βεβαιώνω ότι αυτές οι οικονομίες δεν θα βλάψουν σε καμία περίπτωση ούτε στο ελάχιστο την αποτρεπτική ισχύ της χώρας».