ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακραία πόλωση για το Severna Makedonija

Ακραία πόλωση για το Severna Makedonija
EUROKINISSI

Τριγμούς προκαλεί σε Αθήνα και Σκόπια η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την επίλυση της διένεξης δεκαετιών για την ονομασία της πΓΔΜ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες αντιδρούν με έντονο τρόπο και επιχειρούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Ιβανόφ και Αντώνης Σαμαράς σε μια αξιοπρόσεκτη ταύτιση απόψεων, που επισήμανε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνουν λόγο για «ταπεινωτική» συμφωνία. Ωστόσο, δεν μπορεί η συμφωνία να είναι «ταπεινωτική» και για τις δύο πλευρές υποστηρίζουν πηγές της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως αν κάποια από τις πλευρές χάνει, τότε λογικά η άλλη κερδίζει.

Πηγές της κυβέρνησης θέλοντας να αποτυπώσουν το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου, την επομένη της συμφωνίας, αναφερόταν στο χρόνο που αφιέρωσαν ώστε να εκτιμήσουν τις ζημιές που αυτή θα προκαλέσει σε... ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τις αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τις ομιλίες Παπαδημούλη και Κεφαλογιάννη.

Eνώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο προγραμματισμός της υπογραφής της συμφωνίας από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών στις Πρέσπες το Σαββατοκύριακο παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, η Νέα Δημοκρατία πολώνει το κλίμα ζητώντας την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αφήνει να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Σηκώνοντας το γάντι η κυβέρνηση απαντά πως αυτή είναι καλοδεχούμενη.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να κάνει μια «προσομοίωση» της ψηφοφορίας του φθινοπώρου, κατά την οποία αν η πΓΔΜ τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα και προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση μετά το δημοψήφισμα, θα ζητηθεί η επικύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η προσομοίωση λοιπόν εκείνης της ψηφοφορίας εξυπηρετεί στο να αναδειχθεί η διαφορετική στάση των δύο κυβερνητικών εταίρων και στο να εξωθήσει τους ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο η ΝΔ οδηγείται σε στρατηγικό αδιέξοδο αφού το μόνο που θα αναδείξει θα είναι το εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ενώ τονίζει πως δεν θα έχει την - ενδεχομένως - πιο «χρήσιμη» για εκείνη δυνατότητα να ξανακαταθέσει πρόταση δυσπιστίας καθώς θα πρέπει να έχουν περάσει έξι μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση περιμένει να δει πότε προτίθεται ο κ. Μητσοτάκης να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας και αν θα φτάσει στο σημείο να υπονομεύσει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, αφού αν προχωρήσει στην κατάθεσή της πριν την σημερινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, τότε θα πρέπει να διακοπεί κάθε κοινοβουλευτική εργασία με αποτέλεσμα να εκτραπεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Aν η Αξιωματική Αντιπολίτευση την καταθέσει την Παρασκευή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, τότε οι Πρέσπες θα μετατεθούν για αργότερα και αφού η πρόταση δυσπιστίας τεθεί σε ψηφοφορία. Σημειώνεται πως η πρόταση δυσπιστίας για να γίνει δεκτή πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου, η συμφωνία δεν μπορεί να μπλοκαριστεί, ούτε από τον Πρόεδρο της πΔΓΜ, και προσθέτουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να κάνει «ρελάνς» επιδιώκοντας ψήφο εμπιστοσύνης αφού, όπως υποστηρίζουν, κάθε ψηφοφορία για κρίσιμα ζητήματα έχει αυτό το χαρακτήρα.