ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γέφυρες» με Σάντσεθ αναμονή για Κόντε

«Γέφυρες» με Σάντσεθ αναμονή για Κόντε
REUTERS/Sergio Perez/File Photo & EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η επικοινωνία μεταξύ «δύο παλιών γνώριμων», του Αλέξη Τσίπρα και του Πέδρο Σάντσεθ, την ημέρα ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος στην Ισπανία, είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία γέφυρας συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι δύο πρωθυπουργοί έχουν «ιστορικό» από το 2016 όταν ο Σάντσεθ, μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, προσπαθούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τους Θιουδαδάνος και τους Ποδέμος. Ο τότε πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Σάντσεθ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο, θα του ζητούσε να μεσολαβήσει προς τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση αριστερού συνασπισμού στην Ισπανία. Είχε ζητήσει μάλιστα από τον Έλληνα πρωθυπουργό «να ασκήσει όλη την επιρροή του».

Δεν γνωρίζουμε αν όντως ασκήθηκε όλη η επιρροή του, πάντως οι Ποδέμος αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια συγκυβέρνηση με τους Θιουδαδάνος.

Ωστόσο, από τότε ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και την προώθηση της κοινωνικής πολιτικής μέσα από μια συμμαχία του Νότου που πήρε τη μορφή του Med 7.

Για την κυβέρνηση, η σοσιαλιστική στροφή της Ισπανίας σηματοδοτεί ευκαιρία για την προώθηση μιας προοδευτικής κοινωνικής ατζέντας αλλά και στήριξης το ζήτημα του χρέους.

Οι δύο πρωθυπουργοί κατά τη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά το επόμενο διάστημα, προκειμένου Ελλάδα και Ισπανία να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, την προώθηση της ατζέντας της Κοινωνικής Ευρώπης, την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και την ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, δόθηκε μια «υποσχετική» για μια νέα Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου κατά το προσεχές μέλλον αλλά και ραντεβού στο πλαίσιο της Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία και περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να δώσει «δείγματα γραφής». Η συμμετοχή της Λέγκας του Βορρά αλλά και η άνοδος στα κόστη δανεισμού του Νότου, με την ιταλική κρίση, προκάλεσαν προβληματισμό στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο να διαμηνύει πως τίποτα δεν θα ανακόψει την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια.

Πέρα όμως από το οικονομικό σκέλος, η κυβέρνηση διαπιστώνει μια σκληρή αντιμεταναστευτική στάση από τη νέα ιταλική κυβέρνηση που είναι κόντρα στη δική της πολιτική.

Δυστυχώς ή ευτυχώς οι συμμαχίες της και η στήριξη πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα (αξιολόγηση, χρέος και μεταναστευτικό) εκφράζονται πρακτικά μέσα από τα Eurogroup και τις Συνόδους Κορυφής. Εκεί λοιπόν, όπου θα συμμετέχουν οι νέοι υπουργοί Οικονομικών Ισπανίας και Ιταλίας θα γίνει ο πρώτος απολογισμός που θα κρίνει αν υπάρχει αλλαγή συσχετισμών που να επιτρέπει αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά.