ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία στο erga omnes, δυσκολίες στο όνομα

Συμφωνία στο erga omnes, δυσκολίες στο όνομα
EPA/VASSIL DONEV/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜΖόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική ονομασίας της χώρας του σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», ακόμη και σε υιοθέτηση της ονομασίας erga omnes.

Αυτή είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Ζάεφ επί του θέματος, από την ημέρα που το όνομα έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν είναι μία λύση, στην οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω», έγραψε ο σκοπιανός πρωθυπουργός στο twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες του balkaneu.com, στο πολιτικό συμβούλιο που έλαβε χώρα νωρίτερα στα Σκόπια ο Ζάεφ υποστήριξε πως μπορεί να αποδεχθεί την ονομασία erga omnes, χωρίς να βάλει σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα της πΓΔΜ ούτε τη γλώσσα της χώρας.

Απάντηση της ελληνικής πλευράς

Άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς Ελλάδας, με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει πως «καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς πΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων».

Στην ίδια ανακοίνωση η ελληνική πλευρά ενθαρρύνει τη γείτονα χώρα «να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς. Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Αρνητικό το κλίμα στο πολιτικό συμβούλιο στα Σκόπια

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της νέας πρότασης.

«Δεν μπορώ να δεχθώ τη νέα πρόταση έως ότου γίνουν δεκτά γραπτώς όλα όσα έχουν συζητηθεί στις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το ονοματολογικό», είπε ο Ιβάνοφ μετά το τέλος συνάντησης, σύμφωνα με το balkaneu.com.

«Πρέπει να έχουμε γνώση όλων των ζητημάτων που συζητώνται», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν εντός του πλαισίου που έχει τεθεί από τον ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μικόσκι, δήλωσε αρνητικός στην αλλαγή του Συντάγματος. «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται εν κρυπτώ, ο στόχος είναι κοινός: είσοδος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όμως η ακολουθούμενη τροχιά είναι διαφορετική. Αυτή η πρόταση θα παρουσιαστεί στα μέλη του κόμματος», σημείωσε ο ίδιος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.