Η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της Σένγκεν
Μέρα κρίσης είναι η σημερινή για την Ελλάδα καθώς οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που συνεδριάζουν εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες, αποφασίζουν για την επαπειλούμενη «ευρω-έξοδο» της χώρας μας από τη Συνθήκη του Σένγκεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το κλίμα που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα για τη χώρα μας είναι αρκετά αρνητικό και η σημερινή ημερομηνία τέθηκε ως ορόσημο για να κάνει η Αθήνα όσα πρέπει για το προσφυγικό. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως οι Ευρωπαίοι έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας. Αυτό συνέτεινε στο να κινηθεί η Αθήνα γρηγορότερα σε δύο επίπεδα. Πρώτον, στο αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και δεύτερον στη συνεργασία με την Frontex.
Ο κ. Μουζάλας αναμένεται σήμερα στην Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών να ανακοινώσει ακριβή χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία των hot spots στην χώρα μας, ενώ θα επαναλάβει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει την συμφωνία με την ευρωπαϊκή Ένωση με την αποσαφήνιση πως ο ρόλος της frontex στα Βαλκάνια είναι μόνο για την ταυτοποίηση των προσφύγων και όχι για την φύλαξη των συνόρων.
Εντός πέντε ημερών θα απαντήσει η Frontex στο αίτημα της Ελλάδας
Την ιδιαίτερη "κρισιμότητα" της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ τόνισε σε δηλώσεις του ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Ο χρόνος τελειώνει. Σήμερα είναι η ώρα των αποτελεσμάτων στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας» είπε ο Έλληνας επίτροπος και σημείωσε πως στόχος της συνάντησης είναι «να δεσμευθούν τα κράτη μέλη ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα στα ζητήματα: PNR, τρομοκρατία, hotspots, μετεγκατάσταση, Europol».
«Υπολογίζω πολύ στο πνεύμα υπευθυνότητας και δεσμευτικότητας, καθώς και στην επικράτηση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος κατά την διάρκεια των σημερινών μας συζητήσεων» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε: «είναι η στιγμή των αποφάσεων. Είχαμε όλο αυτό τον καιρό πολλές συναντήσεις για τα ζητήματα αυτά. Η σημερινή όμως είναι η πιο κρίσιμη».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη διέψευσε ότι η Ελλάδα αρνήθηκε βοήθεια από την Frontex και χαρακτήρισε ψεύδη τα όσα διαδίδονται περί αποπομπής της χώρας μας από την Σένγκεν, αποδίδοντάς τα σε κύκλους που επεξεργάζονται σενάρια διάλυσης της ΕΕ, με αφορμή την κατάσταση στο προσφυγικό.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»,επιστολή που έγραψε ο λιθουανός Επίτροπος στην οποία περιγράφει όσα είδε στο ταξίδι του στη Λέσβο, πριν από μερικές μέρες, δημιούργησε αρνητικό κλίμα και σχόλια για τη χώρα μας στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενίσχυσε τις φωνές εντός του οργάνου που έθεταν θέμα παραμονής της Ελλάδας εντός Σένγκεν.
Τέλος, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στο ελληνικό αίτημα για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως ανακοίνωσε ο κύπριος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Το ελληνικό αίτημα κατατέθηκε επισήμως χθες και πλέον απομένει η θετική ανταπόκριση των κρατών-μελών της ΕΕ των οποίων, πάντως, η συμμετοχή στον Μηχανισμό είναι εθελοντική. Κοινοτικοί αξιωματούχοι, έλεγαν στο CNN Greece, ότι το μέγεθος της ανταπόκρισης κρίνει και το πόσο οι εταίροι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Αθήνα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.