ΠΟΛΙΤΙΚΗ

SOS για το προσφυγικό- καταγγελία για διακινητές μέσα στα hotspots

SOS για το προσφυγικό- καταγγελία για διακινητές μέσα στα hotspots
EUROKINISSI

SOS για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά αλλά και τον Έβρο από το ολοένα αυξανόμενα προσφυγικό κύμα εξέπεμψαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και προσφύγων στην Ελλάδα

Στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί κατήγγειλε ότι παράνομοι διακινητές βρίσκονται μέσα στα hot spots.

«Αυτή τη στιγμή διακινητές διαμένουν μέσα στα hotspots και κάνουν τις δουλειές τους μέσα από εκεί», είπε και κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, λέγοντας ότι ο ίδιος έδωσε 8.000 ευρώ σε διακινητές προκειμένου να φέρουν τη γυναίκα του από το Αφγανιστάν, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ.

Στη συζήτηση η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Όπως είπε, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται σήμερα σε δομές φιλοξενίας που δεν ξεπερνούν σε χωρητικότητα τις 5.500, 13.000 μετανάστες. «Τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν έρθει στο σύνολο τους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 2.536 μετανάστες και πρόσφυγες, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 610», είπε και πρόσθεσε ότι η Μυτιλήνη έχει 8.095 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ πέρυσι ανέρχονταν σε 3.050. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήταν πέρυσι 6.500 και φέτος 13.500.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην επιτροπή, προβληματική είναι η κατάσταση και στο ζήτημα των αιτήσεων ασύλου, καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 35 μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. «Οι αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν είναι χιλιάδες, τα επίσημα στοιχεία για το 2018 αναφέρουν ότι κατά το α’ τρίμηνο του έτους μόνον στη Λέσβο έχουν κατατεθεί 4400 αιτήσεις», ανέφερε.

Σημείωσε πάντως, πως η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, καθώς «χωρίς τη συμφωνία αυτή χιλιάδες άνθρωποι έφταναν κάθε μέρα στις ακτές των νησιών μας. Τώρα σαφώς είναι πολύ λιγότερες οι ροές».

"Καμπανάκι" από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο, περιέγραψε και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. «Με τεράστιο κόπο στεκόμαστε όρθιοι η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Η αστυνομία μας λέει δεν έχουμε δυνάμεις, δεν έχουμε κόσμο, δεν έχουμε βάρδιες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αναμονή», είπε και αναφέρθηκε στη χαμηλή χρηματοδότηση που έχουν πάρει οι δήμοι από την ευρωπαϊκή βοήθεια για τους πρόσφυγες. «Οι δήμοι έχουν εισπράξει όλα και όλα 5,5 εκατ. ευρώ από τα 540 εκατ. που προβλέπει η ευρωπαϊκή βοήθεια. Καταλαβαίνετε πως προκαλούνται αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό όταν μαθαίνουν αυτά τα στοιχεία όπως μαθαίνονται και όπως ακούγονται», ανέφερε.

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να βγει η κατάσταση στον Έβρο με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη να εκφράζει φόβους ότι θα επιδεινωθει. «Φαίνεται ήδη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες ο τρόπος κατεύθυνσης από την γείτονα χώρα και θα αντιμετωπίσουμε πολύ φοβάμαι μία κατάσταση ανεξέλεγκτη που θα ξεπερνάει κατά πολύ σε ημερήσια βάση τα 340 άτομα», είπε και πρόσθεσε η ενίσχυση των συνόρων δεν αρκεί. «Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τα σύνορα. Είναι η μόνη λύση αυτή; Όχι. Και εγώ αν ήμουν πρόσφυγας θα περίμενα ένα χρόνο στα σύνορα για να περάσω. Απλά θα δοθεί ο χρόνος μα ενισχυθούν οι υπηρεσίας ασύλου προκειμένου να διεκπεραιώνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αιτήσεις».

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Δήμητρα Σπαθαρίδου. «Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές. Στη Σάμο η περιοχή είναι γεμάτη αρουραίους. Είδαμε δεκάδες άντρες με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Είδαμε ντόπιους που έχουν δώσει όλη τους την ψυχή για να σώσουν ζωές ,ανθρώπους που έχουν δείξει την ανθρωπιά τους ανοίγοντας τα σπίτια του να βλέπουν τα νησιά τους να κινδυνεύουν λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Οι συνθήκες διαμονής αποτελούν ανοικτή πληγή στα ανθρωπινά δικαιώματα. Κάθε μέρα οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση, μας καταγγέλλουν εκπρόσωποι οργανώσεων στους καταυλισμούς της Λέσβου και της Σάμου. Τα νησιά έχουν μετατραπεί από χώρους αλληλεγγύης σε σύγχρονες φυλακές. Οι συνθήκες διαμονής στα νησιά των αιτούντων άσυλο αποτελούν πληγή στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε και μετέφερε τα λόγια της Αμάλ που μένει στη Μόρια, λέγοντας: «Αν θέλετε να μάθετε τι εστί φόβος, πείνα και κρύο μην πάτε στη Συρία ελάτε να μείνετε στο καταυλισμό της Μόρια. “Αν θέλετε να νιώσετε τι είναι πείνα και φόβος μην πάτε στη Συρία, ελάτε στη Μόρια».