«Θερμό» δίμηνο στα ελληνοτουρκικά φοβάται η Αθήνα
Με το βλέμμα στραμμένο στην Άγκυρα και τις πρόωρες κάλπες της 24ης Ιουνίου είναι Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Τουρκία και προσπαθούν να αναλύσουν την «επόμενη ημέρα».
Για το προσεχές διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου θα βρίσκεται σε εγρήγορση. Η τουρκική προκλητικότητα δεν αποκλείεται να οξυνθεί μέσα στις επόμενες 66 ημέρες, δεδομένου ότι αυτή η πολιτική εξωτερίκευσης ακολουθείται τακτικά και από το AKP και τον πρόεδρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τους ακροδεξιούς του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Η ελληνική πλευρά έχει διαπιστώσει πως καταγράφεται ποιοτική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, βάση της οποίας η γειτονική χώρα προέβη σε ακόμη ένα βήμα στην «επιχείρηση αναθεωρητισμού», διακηρύσσοντας ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, πέρα από την πάγια τακτική απόπειρας δημιουργίας «γκρίζων ζωνών».
Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της, η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια: το καλό σενάριο λέει πως η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα εκτονωθεί εάν οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ξεκάθαρη νίκη Ερντογάν.
Δεδομένου όμως πως, μέχρι στιγμής, τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνουν ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο, με πολλές παραμέτρους, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει αποδέκτης πυκνότερων προκλήσεων στο Αιγαίο οι οποίες στη συνέχεια, μέσω των διμερών επικοινωνιών, θα οδηγούνται στην προσωρινή αποκλιμάκωση, όπως είχε γίνει με την πτώση του Mirage και την τηλεφωνική επικοινωνία Γιλντιρίμ-Τσίπρα.
Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να περιλαμβάνει πολλές εθνικιστικές «κορώνες», προκλητική ρητορική κατά της χώρας μας, η οποία θα στοχοποιεί την Ελλάδα ως «εχθρό της Τουρκίας».
Αυτό το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τις προσεχείς κυβερνητικές συσκέψεις.
Εμπρηστική ρητορική και προκλήσεις
Όπως έλεγε χτες στο CNN Greece ο Σπυρίδων Λίτσας, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι Τούρκοι πολιτικοί ενδέχεται να προχωρήσουν σε προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή η κλιμάκωση της έντασης μπορεί να εκδηλωθεί είτε μέσα από απειλή χρήσης βίας, είτε μέσω λεκτικών προκλήσεων ή στρατιωτικών ασκήσεων ή ακόμη και μέσω κινήσεων που θα επιδιώξουν να προκαλέσουν το ελληνικό θυμικό. «Για παράδειγμα κινήσεις προκλητικότητας μέσα στην Αγία Σοφία και σε διάφορα άλλα βυζαντινά, χριστιανικά μνημεία» εξηγούσε ο κ. Λίτσας.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα υπάρχει και ανησυχία ότι η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να επηρεάσει την ελληνική τουριστική σεζόν και να προκαλέσει οικονομικές ζημιές σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα νησιά.
Καμμένος: Ακήρυχτος πόλεμος με την Τουρκία από το 1974
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του από το Τατόι, ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος ισχυρίστηκε ότι από το 1974 και μέχρι σήμερα μαίνεται ένας «υβριδικός και ψυχολογικός πόλεμος» από πλευράς της Τουρκίας.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι Έλληνες «σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη δική μας κυριαρχία αναχαιτίζουμε οτιδήποτε εισέρχεται στο δικό μας εναέριο χώρο».
Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων προς το πρόσωπό του, ο κ. Καμμένος είπε: «Οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ με μένα, τους εύχομαι καλές εκλογές».
Με τη σειρά του, ο Φώτης Κουβέλης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε: «Η Τουρκία ενέταξε στην ένταση των σχέσεων της με τη χώρα μας και το ζήτημα της κράτησης των στρατιωτικών μας και το παρέπεμψε σε τουρκικό δικαστήριο. Δεν πρόκειται για αδυναμία της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση τους είναι παράνομη. Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο, χρονοτριβεί όμως κλιμακώνοντας και στο επίπεδο αυτό η Τουρκία, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας».
Και πρόσθεσε: «Στη διάρκεια της προεκλογικής του περιόδου, ο Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέσει αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, άρα είναι παράνομη η κράτηση τους. Παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, κι αν συνυπολογίσουμε και τη συνθήκη της Γενεύης. Όλα αυτά τα περιφρονεί η Τουρκία ακριβώς γιατί την κράτηση την εντάσσει σε αυτό που επιλέγει ως στοιχείο έντασης των σχέσεων της με την χώρα μας. Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο ακόμα θα κρατήσει η παράνομη φυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας».
Στενά παρακολουθεί την κατάσταση και η Ευρώπη
Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών δια στόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε μόλις μια ημέρα μετά από το «ευρωχαστούκι» που έλαβε η Τουρκία λόγω της αυξανόμενης προκλητικότητάς στην περιοχή αλλά και την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Αδριανούπολης.
Εκτός από τις επικρίσεις του Εμανουέλ Μακρόν και το αίτημα απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Ευρωβουλή, ιδιαίτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα προκάλεσε και η έκθεση προόδου για τις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας. Μάλιστα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την ευρωπαϊκή ένωση πως δεν αντιμετωπίζει δίκαια και αντικειμενικά τη χώρα του.
Η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή αναμένεται να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, καθώς ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολλάκις εκφράσει την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.