Ευρωπαϊκό «μέτωπο» απέναντι στην Τουρκία: Προειδοποιήσεις για Αιγαίο και στρατιωτικούς
Προειδοποιητικές «βολές» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Ευρωβουλή αλλά και σαφή μηνύματα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έλαβε σήμερα η Άγκυρα, με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαφάνηκε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό «μέτωπο» απέναντι στην Τουρκία για τις ενέργειές της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το Καστελόριζο, έστειλε διπλό μήνυμα στην Τουρκία-μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας προς «τους γείτονες που δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες».
«Διάγουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που νωρίτερα είχε τονίσει ότι «δεν διαπραγματευόμαστε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή αυτής της γης».
Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα» και πως η χώρα μας έχει αξίες που θα υπερασπιστεί με όποιον τρόπο και αν χρειαστεί.
Στο πλευρό της Ελλάδας ο Εμανουέλ Μακρόν
Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε από το Ευρωκοινοβούλιο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συμπαρασταθεί σε κάθε κράτος-μέλος όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Παρίσι έστειλε αυτό το μήνυμα στη Βρετανία για την υπόθεση δηλητηρίασης Σκριπάλ ενώ αυτή αποτελεί και πάγια θέση της Γαλλίας προς την Ελλάδα, όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι τη θέση αυτή της Γαλλίας συζήτησε πρόσφατα με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους.
«Όχι» της Ε.Ε. σε νέο κύκλο ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών της από το Στρασβούργο, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκοπεύει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας.
Το σχόλιο αυτό ήρθε μετά από τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης προόδου, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενώ αποτύπωνε και την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί- στην Τουρκία.
Η εν λόγω έκθεση τονίζει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ παράλληλα καλεί την Άγκυρα να ανατρέψει αυτή την αρνητική τάση.
«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, που υπογραμμίζει παράλληλα ότι οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με αρκετά κράτη-μέλη έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «τα θετικά λόγια στην έκθεση της Τουρκίας δεν κρύβουν τις αδικίες» απέναντι στη χώρα.
Κατηγόρησε, μάλιστα, την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν αντιμετώπισε δίκαια και αντικειμενικά την Τουρκία.
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιωτικούς
Ηχηρό μήνυμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς έστειλε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που κάλεσε την Τουρκία να ολοκληρώσει σύντομα τη διαδικασία και τους απελευθερώσει.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν, μάλιστα, από τις τουρκικές Αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και ο Φρανς Τίμερμανς.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, ο κ. Τίμερμανς αναφέρθηκε στη συνέχιση των προσπαθειών της ΕΕ και κυρίως του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών.
Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα
Ωστόσο, οι τόνοι διατηρήθηκαν και σήμερα υψηλά από πλευράς της Άγκυρας, που έδωσε συνέχεια στην εμπρηστική της ρητορική ενώ παράλληλα προχώρησε και σε παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την Ρω πίσω στη Ρόδο.
Όπως έγινε γνωστό, τουρκικά μαχητικά ζητούσαν στοιχεία πτήσης από το ελληνικό ελικόπτερο -χωρίς, όμως, να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρα.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ προχώρησε σε νέα εμπρηστικά σχόλια, δίνοντας συνέχεια στα περί κατεβάσματος της ελληνικής σημαίας από Τούρκους κομάντος στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς και συνδέοντας την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με αυτή των οκτώ Τούρκων, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.