Κουβέλης: Ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό
Την ανησυχία του για την κλιμακούμενη ένταση που επιδιώκει η Τουρκία με τη στάση της εξέφρασε σήμερα, Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, πως «δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία».
«Το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία, ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητά από τη διάρκειά του. Περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα», προειδοποίησε ο κ. Κουβέλης, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, περί υποστολής της ελληνικής σημαίας, ο κ. Κουβέλης είπε: «Δεν έχει πέσει στην αντίληψη των δικών μας ραντάρ τέτοιο γεγονός σε αυτό που αναφέρεται ο κ. Γιλιντιρίμ. Δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία. Η αφαίρεση σημαίας δεν προκύπτει από κατέβασμα ακτοφυλακής ή ειδικές δυνάμεις».
Παράλληλα, εξέφρασε τη διαβεβαίωση πως «τα νησιά και οι βραχονησίδες παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επέκρινε τη στάση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας πως «θέλει να κάνει εξαγωγή συγκεκριμένων προβλημάτων στη χώρα του».
«Είχαμε το περιστατικό της Ρω όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο έδιωξε το τουρκικό ελικόπτερο. Ίσως να ήθελαν με την "είδηση" αυτή (σ.σ. για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα) να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικό γι' αυτούς. Υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή για κλιμακούμενη ένταση», ανέφερε.
Επισήμανε ακόμη οι Ένοπλες Δυνάμεις «έχουν την αποφασιστικότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όποιον θέλει να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».
«Κανένα παζάρι για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς»
Αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Κουβέλης απέκλεισε το «οποιοδήποτε παζάρι» και σημείωσε: «Η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε και χορήγησε πολιτικό άσυλο στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Καμία σκέψη για ανταλλαγή και συμψηφισμό. Η δική μας πίεση για να επιστρέψουν οι δύο είναι επίμονη και οι πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχείς».
Δήλωσε ωστόσο ότι «δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει εκτίμηση για το χρόνο επιστροφής των δύο στρατιωτικών», «γιατί», όπως είπε, «δεν μπορεί να εκτιμήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας».
Τέλος, επανέλαβε πως είναι απαράδεκτη και παράνομη η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, στην Αδριανούπολη.