ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ελάχιστο όριο της εθνικής σύνταξης αναζητά Μαξίμου και υπουργείο Εργασίας

Το ελάχιστο όριο της εθνικής σύνταξης αναζητά Μαξίμου και υπουργείο Εργασίας
Κατρούγκαλος, Τσίπρας και Τσακαλώτος συζητάνε στην Ολομέλεια της Βουλής EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αγώνας δρόμου περιμένει την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό με το Μαξίμου να προαναγγέλλει ότι έως το τέλος του μήνα το υπουργείο Εργασίας θα έχει καταθέσει την δική του πρόταση.

Το βασικό ζητούμενο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου για την λεγόμενη εθνική σύνταξη, το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί αν και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει μιλήσει για 390 ευρώ. Ανώτατος παράγων του υπουργείου, μιλώντας στο CNN Greece, επισημαίνει πως «θέλουμε την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό αφού προηγουμένως μετρήσουμε τις αντιδράσεις στην κοινωνία», ποντάροντας πολλά για την τελική μορφή του στον διάλογο που θα λάβει χώρα το επόμενο δεκαήμερο.
Άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης υπολογίζουν το ύψος της εθνικής σύνταξης στο 60% του μέσου εισοδήματος. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι η εθνική σύνταξη θα συνδεθεί και με την ρήτρα ανάπτυξης προκειμένου να αυξάνεται αναλόγως του ρυθμού ανάπτυξης στην χώρα.

Ένα από τα κομβικά θέματα στην εκπόνηση του νέου ασφαλιστικού είναι πάντως και η ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στις κύριες συντάξεις, θέμα το οποίο επίσης θα μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Ακόμη, κεντρικό ζήτημα στο υπό εκπόνηση ασφαλιστικό είναι και το θέμα της αναπλήρωσης, που δεν είναι άλλο από την αντιστοίχιση των ασφαλιστικών εισφορών με το ύψος της σύνταξης που θα λαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ειδικά για το θέμα της αναπλήρωσης σχολίασε χθες ότι θα είναι μεγαλύτερη για τους χαμηλοσυνταξιούχους απ’ ό,τι σε αυτούς που έχουν τις υψηλές συντάξεις.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενθουσιαστεί από το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό και μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή σύσκεψη των κυβερνητικών συμβουλίων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής δεν έκρυψε- σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- την δυσαρέσκειά του για το περιεχόμενό του. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε μιλώντας στα κυβερνητικά στελέχη πως «εμείς δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε νεοφιλελεύθερα στοιχεία» ζητώντας από τους εμπλεκόμενους υπουργούς να εξαντλήσουν όλες τις προσπάθειες ώστε να συνταχθεί ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό. «Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών δεν είναι γραμμένο πάνω σε πέτρα» έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Επιτροπή Σοφών συγκροτήθηκε το καλοκαίρι έπειτα από παραγγελία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που δεν θα επικεντρώνεται μόνο σε εισπρακτικά μέτρα αλλά στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Το ασφαλιστικό πρόβλημα μαζί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και το ζήτημα της αναζήτησης ισοδύναμων για την κάλυψη των εισπρακτικών κενών από τα έσοδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα αύριο Πέμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ