ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Συνταγματική Αναθεώρηση τους φέρνει πιο κοντά…

Η Συνταγματική Αναθεώρηση τους φέρνει πιο κοντά…
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το γεγονός ότι οι ισορροπίες στο Κίνημα Αλλαγής είναι δυναμικές και όχι στατικές και μπορεί να αλλάξουν είναι κάτι που γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

O κ. Τσίπρας μετά την αποδοχή της πρότασης του Σταύρου Θεοδωράκη για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, συναινεί στο διάλογο με τη Φώφη Γεννηματά για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Έτσι, ο πρωθυπουργός καταφέρνει να πετύχει «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», αφενός δηλαδή να αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος που έχει ήδη εκκινήσει μέσω της επιτροπής Σπουρδαλάκη, αφετέρου να «χτυπήσει» τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος διαφοροποιείται ανοιχτά και επιθετικά από την Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός μέσω της επιστολής του προς την κα. Γεννηματά αποδέχεται τον διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση με προοδευτικό πρόσημο επισημαίνοντας ότι έχει δεσμευτεί ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, «θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει» και πως «ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός διαπιστώνει πως οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί είναι επαρκείς κι έτσι εκτός απροόπτου θα πρέπει να αναμένουμε με το άνοιγμα της Συνόδου της Βουλής, μετά το καλοκαίρι, να ζητηθεί η σύσταση της Επιτροπής για την αλλαγή του Συντάγματος.

Για την πρόταση απαιτούνται 50 ψήφοι ενώ για την έγκρισή της χρειάζονται οι ψήφοι 180 βουλευτών. Η πρόταση θα περιλαμβάνει με αιτιολόγηση τις αναθεωρητέες διατάξεις και στη συνέχεια διανέμεται σε όλο το Κοινοβουλευτικό Σώμα και παραπέμπεται για εξέταση σε Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που συγκροτείται από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Με απλή πλειοψηφία καθορίζεται η προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της επιτροπής που κατατίθεται στην Ολομέλεια, η οποία συζητά τόσο την ανάγκη της αναθεώρησης όσο και τις αναθεωρητέες διατάξεις ξεχωριστά. Η απόφαση λαμβάνεται με δύο ονομαστικές ψηφοφορίες που θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μήνα και με πλειοψηφία των 3/5 του όλου των βουλευτών, δηλαδή 180.

Πέραν της ουσίας της διαδικασίας αυτό σημαίνει ότι αφού η έναρξη της νέας Συνόδου θα είναι στις αρχές Οκτωβρίου, η όλη διαδικασία δεν προβλέπεται να τελειώσει πριν τον Δεκέμβριο του 2018. Αυτό πολιτικά έχει προφανώς τη σημασία του, αφού μέχρι τότε είναι σαφές πως δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει κανένα εκλογικό σενάριο.

Εάν λοιπόν ευοδωθούν οι συζητήσεις με την κα Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχει η θετική πλειοψηφία για την οποία κάνει λόγο ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.